ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς από σήμερα όλοι μαζί #allazoumesinithies για το καλό μας!

Πώς από σήμερα όλοι μαζί #allazoumesinithies για το καλό μας!

Πόσα πλαστικά καλαμάκια και ποτήρια πιστεύεις πως έχεις χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της ζωής σου; Γνωρίζεις πώς μπορείς να εξοικονομείς νερό στην κουζίνα σου; Άραγε έχεις ποτέ διερωτηθεί τι ποσότητες τροφίμων πετάς κάθε εβδομάδα στα σκουπίδια; Γιατί συνεχίζεις να παίρνεις πλαστικές σακούλες σε κάθε σου αγορά; Τελικά, γνωρίζεις αν τα τρόφιμα που τρως είναι πραγματικά υγιεινά;

Τα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να μη σε προβληματίζουν ιδιαιτέρως. Διότι έχεις -
λανθασμένα- πιστέψει πως ένας άνθρωπος μόνος του, δεν αρκεί για να φέρει την αλλαγή.

Η αλήθεια είναι, ωστόσο, πως όταν αναφερόμαστε σε δράσεις ή αποφάσεις που
σχετίζονται με τα δυο μας «σπίτια», δηλαδή το σώμα και τον πλανήτη μας, τότε κάθε αλλαγή μετράει.

Αυτός είναι ο λόγος που πραγματικά ενθουσιαστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι τις τελευταίες ημέρες το hashtag #allazoumesinithies κάνει το γύρο του ελληνικού Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, καλώντας μας να αλλάξουμε συνήθειες και να υιοθετήσουμε έναν τρόπο ζωής που είναι πιο υγιεινός για εμάς και περισσότερο φιλικός προς το περιβάλλον.

Αλλάζοντας συνήθειες, βήμα-βήμα

Πόσο δύσκολο είναι όμως, να αλλάξουμε μέσα σε μια μέρα συνήθειες πολλών ετών; Καθόλου, θα απαντήσουμε! Αρκεί να πάρουμε την απόφαση και να «εκπαιδεύσουμε» καταλλήλως τον εγκέφαλό μας. Για την ακρίβεια, με μερικούς απλούς και εύκολους τρόπους μπορούμε να αποκτήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

Είναι αισιόδοξο, λοιπόν, το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα έχουμε στη διάθεσή μας μια ιστοσελίδα η οποία μας βοηθά να αλλάξουμε βήμα-βήμα τις καθημερινές μας συνήθειες και να βάλουμε τέλος σε πρακτικές που μας βλάπτουν -συχνά δίχως να το συνειδητοποιούμε ή να το αντιλαμβανόμαστε. Ο λόγος για το allazoumesinithies.ab.gr.

Μια περιήγηση στο συγκεκριμένο site είναι τουλάχιστον διαφωτιστική και αποδεικνύει πόσο εύκολο είναι να κάνουμε εκείνες τις απαραίτητες αλλαγές που μπορούν να μας διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Πιο αναλυτικά, μέσα από πλούσια άρθρα και «έξυπνα» YouTube βίντεο, μας δίνεται η δυνατότητα να μάθουμε πώς θα κάνουμε σωστά ανακύκλωση, πώς θα ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή, πώς θα προγραμματίζουμε τα γεύματά μας και θα ετοιμάζουμε τη λίστα με τα ψώνια μας, ούτως ώστε να αποφεύγουμε τη σπατάλη τροφίμων και να βελτιώσουμε τη διατροφή μας και πώς δεν θα αφήνουμε τίποτε να πάει χαμένο, αξιοποιώντας κάθε υλικό στο σπίτι μας με «έξυπνες» DIY λύσεις.

Μας προσφέρεται, επίσης, η ευκαιρία να μάθουμε πώς θα περιορίσουμε τη σπάταλη νερού στο σπίτι, καθώς και να κατανοήσουμε τη σημασία του να αποκτήσουμε μια zero waste φιλοσοφία και να βγάλουμε το πλαστικό από τη ζωή μας. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα έχουμε πάντα μαζί μας μια πάνινη τσάντα για τα ψώνια μας, ότι δεν θα χρησιμοποιούμε πλαστικά καλαμάκια και ότι θα απολαμβάνουμε τον καφέ μας μέσα από κούπες θερμός!

Η πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η ανάγκη να αλλάξουμε συνήθειες, αποδεικνύεται φυσικά από πολλές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ίδρυση της πρώτης «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» που μας έφερε η συνεργασία της ΑΒ Βασιλόπουλος με το «Μπορούμε».

Το «Μπορούμε» είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα που έχει μακρά εμπειρία στην καθημερινή «Διάσωση και Προσφορά Τροφίμων» σε όλα τα στάδια της επισιτιστικής αλυσίδας στη χώρα μας, ενώ η ΑΒ Βασιλόπουλος ξεχωρίζει για την περιβαλλοντική της ευαισθησία. Αρκεί να αναφέρουμε πως εξελίσσει διαρκώς τα συστήματά της για να περιορίζει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και εδώ και χρόνια ακολουθεί πρωτοποριακές πρακτικές περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Οι ενέργειες και οι δεσμεύσεις που κάνουν τη διαφορά

Σήμερα, λοιπόν, μπορούμε όλοι να μάθουμε πώς να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες για το καλό του πλανήτη, το δικό μας και των συνανθρώπων μας. Η ΑΒ Βασιλόπουλος το έκανε ήδη, με τις εντυπωσιακές δεσμεύσεις της: να περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων κατά 50% και να μειώσει τη χρήση πλαστικού κατά 50%, μέχρι το 2025!

Γιατί, μέρα με τη μέρα και μέσα από μικρές και καθημερινές πράξεις, μπορούμε με ευκολία να διαμορφώσουμε σήμερα κιόλας έναν καλύτερο κόσμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, η γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ κάνει την αρχή και μέσα από το site #allazoumesinithies.ab.gr, μας βοηθά να γίνουμε και εμείς μέρος της zero waste και environmentally friendly φιλοσοφίας της.

Και αν αναρωτιέστε πώς σκοπεύει η ΑΒ να περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων, σας έχουμε την απάντηση. Μέσα από την αύξηση των δωρεών τροφίμων σε φορείς και συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη, μέσα από την αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων στη δική της εφοδιαστική αλυσίδα σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το WWF Ελλάς και φυσικά, με την ίδρυση της πρώτης Εθνικής «Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων».

Όσο για τη μείωση του πλαστικού κατά 50% μέχρι το 2025, στόχος της ΑΒ είναι η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης που πωλούνται στα καταστήματα του δικτύου της μέσα στο 2020, η μείωση του βάρους του πλαστικού σε πολλές συσκευασίες και η αντικατάσταση του 100% των υπόλοιπων πλαστικών συσκευασιών με συσκευασίες από ανακυκλώσιμο, ανακυκλωμένο ή κομποστοποιήσιμο υλικό!

https://www.youtube.com/watch?v=o_G9oezycuU&feature=youtu.be

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, λοιπόν, για να μην αλλάξουμε συνήθειες όλοι μαζί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να το κάνουμε και τα καλά νέα είναι πως πλέον, έχουμε στη διάθεσή μας το κατάλληλο υλικό για να πετύχουμε με ευκολία τους καθημερινούς στόχους που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο κόσμο για εμάς, για τα παιδιά μας και για το μεγάλο μας σπίτι, τον πλανήτη μας, που δεν αντέχει άλλο!

Από σήμερα #allazoumesinithies και γινόμαστε και εμείς κομμάτι της αλλαγής!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις