ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιατρικό Αθηνών: Σταθερά ανοδική τροχιά πάρα την πανδημία

Ιατρικό Αθηνών: Σταθερά ανοδική τροχιά πάρα την πανδημία

Σε σταθερά ανοδική τροχιά βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών, όπως προκύπτει και από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο Newsbomb.gr στελέχη του Ομίλου, οι επιπτώσεις από την πανδημία είναι βραχυπρόθεσμες, και –παρά τις πιέσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2020- το δεύτερο εξάμηνο υπήρξε σαφής αντιστροφή της εικόνας προς το καλύτερο, με τα ετήσια αποτελέσματα να διαμορφώνονται στα επίπεδα του 2019

Συγκεκριμένα, από το 2015 και μετά, ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 25% σε πείσμα της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι, όπως εξηγούν στο Newsbomb.gr στελέχη του Ομίλου, η αύξηση αφορά τον δημοσιευμένο κύκλο εργασιών και κατά συνέπεια αφορά τον κύκλο εργασιών μετά και την όποια αρνητική επίδραση των μέτρων rebate και clawback.

Αντίστοιχα, η αύξηση του κύκλου εργασιών είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο και στην κερδοφορία, με τη λειτουργική κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.

Μείωση του δανεισμού

Παράλληλα, και πέρα από τη θετική εικόνα σε κέρδη και έσοδα, ο όμιλος τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά τη δανειακή του έκθεση, καθώς κατέγραψε ουσιαστική μείωση στο ύψος των υποχρεώσεών του.

Σε απόλυτους αριθμούς το κεφάλαιο του ομολογιακού δανείου μειώθηκε κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών καθώς ο Όμιλος κατέβαλε (εμπρόθεσμα) το σύνολο των τόκων και των χρεολυσίων.

Αντίστοιχα, η συνέπεια στην αποπληρωμή των τόκων και του κεφαλαίου αλλά και τα βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας οδήγησαν σε μείωση του επιτοκίου του ομολογιακού δανείου, αλλά και των υπολοίπων βραχυπρόθεσμων δανείων, μέσα στην περίοδο της κρίσης, επισφραγίζοντας την εμπιστοσύνη των τραπεζών.

Επενδύσεις 40 εκατομμυρίων ευρώ

Παράλληλα με τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής του εικόνας, ο Όμιλος την τελευταία τετραετία προχώρησε σε επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά κατευθύνθηκαν σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής, όπως για παράδειγμα το υβριδικό χειρουργείο και τη ρομποτική τεχνολογία. Παράλληλα, στα μελλοντικά σχέδια εντάσσονται το ιατρικό πάρκο στην Παιανία, μια επένδυση άνω των 150 εκατ. ευρώ, καθώς και μία σημαντική επένδυση στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης που, όπως αναφέρουν στο Newsbomb.gr στελέχη του Ομίλου, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

Επιπλέον, ο Όμιλος υλοποιεί ένα πολύ μεγάλο και συνεχιζόμενο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με δράσεις που εστιάζουν στην κοινωνία, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Οι δράσεις αυτές είναι μετρήσιμες κατά το πρότυπο CR Index και για τις οποίες ο Όμιλος έχει αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Τέλος, ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας, η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του ομίλου προφανώς επηρεάστηκε από την απρόσμενη έλευσή της, η οποία επηρέασε αρνητικά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εντούτοις, όπως τονίζουν στελέχη του Ιατρικού Αθηνών, η επίδραση δείχνει να είναι βραχυπρόθεσμη, απόλυτα ελεγχόμενη από τη διοίκηση του Ομίλου και περιοριζόμενη στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σε απόλυτους αριθμούς, και κυρίως λόγω της λήψης των έκτακτων και μη επαναλαμβανομένων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας (όπως η απαγόρευση των χειρουργικών επεμβάσεων), ο κύκλος εργασιών σημείωσε σημαντική υστέρηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, επηρεάζοντας και τη θετική μέχρι τότε πορεία των λειτουργικών κερδών.

Εντούτοις, σύμφωνα και με την τελευταία επίσημη δημοσίευση του Ομίλου στο Χρηματιστήριο, αντιστράφηκαν ήδη σημαντικά οι αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία. Ειδικότερα, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους όλα τα μεγέθη του ομίλου κατέγραψαν άνοδο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, μετά από rebate & clawback, σημείωσε άνοδο άνω του 8% (στα 49,5 εκατ. ευρώ), η λειτουργική κερδοφορία EBITDA αυξήθηκε κατά 3,14% στα 5,4 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η ταμειακή ρευστότητα και τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου επιβεβαιώνουν τις προοπτικές της εταιρείας, ενώ η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του έτους θα κινηθούν κοντά σε αυτά του 2019.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διερευνητικές Επαφές: Με στρατηγική και αυστηρή ατζέντα η Αθήνα - Τι θα επιδιώξει ο «σουλτάνος»