ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Wind Ελλάς: Συγκέντρωσε 250 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές

Wind Ελλάς: Συγκέντρωσε 250 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές

Με επιτυχία στέφθηκε το άνοιγμα της Wind Ελλάς στις διεθνείς αγορές καθώς η εταιρεία κατάφερε να αντλήσει 250 εκατ. ευρώ μέσα από την έκδοση ομολογιακού δανείου, η διαδικασία για το οποίο ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Παράλληλα οι υφιστάμενοι μέτοχοι προχωρούν και σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ.

Του Δημήτρη Μαλλά

Τα κεφάλαια, σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, θα χρησιμοποιηθούν, για την πλήρη αποπληρωμή του υφιστάμενου δανεισμού που ανέρχεται στα 175 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, μαζί με ίδια κεφάλαια που παράγει η εταιρεία από τη λειτουργία πρόκειται να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, το οποίο αφορά επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές επόμενης γενιάς (4G και οπτικές) καθώς και στην παροχή υπηρεσιών περιεχομένου.

Αξιοσημείωτο είναι πως αν και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, το κλίμα για την εταιρεία στις διεθνείς αγορές ήταν εξαρχής αρκετά διαφορετικό με τις ανησυχίες να αντισταθμίζονται από την υγιή χρηματοοικονομική εικόνα της Wind Ελλάς όπως και τις αναπτυξιακές προοπτικές που παρουσίασε η διοίκηση της εταιρείας.

Το γεγονός ότι το κουπόνι του δανείου διαμορφώθηκε σε σχετικά ψηλά επίπεδα, δηλαδή στο 10%, δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από την εικόνα που έχει συνολικά η χώρα στις διεθνείς αγορές.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως η Wind Ελλάς είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που πέτυχε να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές ένα τόσο υψηλό ποσό, έχοντας το 100% των δραστηριοτήτων της και των εσόδων της στην ελληνική αγορά. Σε περίπτωση που ένα ποσοστό, της τάξεως του 30%, των εσόδων της εταιρείας προερχόταν από αγορές εκτός Ελλάδας, θεωρείται βέβαιο ότι το κουπόνι του δανείου θα κινείτο σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Ένα σημαντικό ποσό των αντληθέντων κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις στη δημιουργία δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, κίνηση που η Wind Ελλάς θεωρεί άκρως απαραίτητη. Η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά στον συγκεκριμένο τομέα και είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του 2015 πέτυχε να φθάσει το ποσοστό της πληθυσμιακής κάλυψης με 4G δίκτυο στο 60% από 0% που ήταν στις αρχές της περασμένης χρονιάς, ενώ στο τέλος του 2016 θα έχει φθάσει περίπου στο 75% με στόχο να είναι στο 100% το 2018.

Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει σημαντικά κεφάλαια και στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών που θα προσφέρει ταχύτητες λήψης δεδομένων της τάξεως των 100-300Mbps.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμα τα πιλοτικά δίκτυα οπτικών ινών σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας και της περιφέρειας και σύντομα θα ξεκινήσει η διάθεση συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων σε καταναλωτές.

Σχετικές ειδήσεις