ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυτή είναι η πρώτη ελληνική αλυσίδα που καταργεί το πλαστικό καλαμάκι!

Αυτή είναι η πρώτη ελληνική αλυσίδα που καταργεί το πλαστικό καλαμάκι!
Πλαστικά καλαμάκια τέλος!
PIXABAY

Το τελευταίο διάστημα δεν ακούμε ή διαβάζουμε συχνά αισιόδοξες ειδήσεις που αφορούν στη χώρα μας, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτός είναι ο λόγος που εκπλαγήκαμε ευχάριστα όταν πληροφορηθήκαμε πως από τις 18 Φεβρουαρίου, η Everest, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστίασης στην Ελλάδα με περισσότερα από 200 σημεία πώλησης και χιλιάδες εργαζόμενους, αποφάσισε να γίνει η πρώτη ελληνική αλυσίδα που καταργεί το πλαστικό καλαμάκι!

Η εν λόγω είδηση έχει τεράστια σημασία -και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για το συγκεκριμένο θέμα, οι περισσότερες επιχειρήσεις δείχνουν να αδιαφορούν. Έτσι, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις της επιστημονικής κοινότητας, δεν υιοθετούν λύσεις για να πουν «αντίο» στα πλαστικά καλαμάκια.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι πλέον ήρθε η ώρα να αλλάξουμε -για το καλό μας- τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Τα στοιχεία που αφορούν στη χρήση πλαστικών καλαμακίων είναι αρκετά για να ανησυχήσουν ακόμη και εκείνους που δείχνουν να μη νοιάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται χιλιάδες χρόνια προκειμένου να διασπαστεί το πλαστικό, ενώ τα βλαβερά συστατικά που αφήνει πίσω του είναι πολλά και απειλούν τόσο τον άνθρωπο όσο και το περιβάλλον. Αρκεί απλώς να αναλογιστούμε πως κάθε πλαστικό καλαμάκι που έχουμε χρησιμοποιήσει στη ζωή μας, πιθανότατα υπάρχει ακόμη κάπου εκεί έξω!

Τα δεδομένα για τη χώρα μας είναι εξίσου ανησυχητικά αφού σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 80 καλαμάκια ανά καταναλωτή ετησίως, όταν την ίδια στιγμή σε κάθε 100 μέτρα παραλίας συλλέγονται πάνω από 130 καλαμάκια!

Μία μεγάλη επένδυση για μία σημαντική κίνηση

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Διότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη σημασία της είδησης που προαναφέραμε. Το γεγονός πως η Everest είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που καταργεί το πλαστικό καλαμάκι και το αντικαθιστά με βιοδιασπώμενο, είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό -την ώρα μάλιστα μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού δεν έχουν πάρει καν αυτή την πρωτοβουλία, παρά τις πιέσεις που δέχονται.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, πως η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αποτελεί μία μεγάλη οικονομική επένδυση για μια εταιρεία, γεγονός που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην κίνηση της ελληνικής Everest. Διότι σε αντίθεση με το πλαστικό -που ουσιαστικά πρόκειται για ένα φθηνό υλικό- το βιοδιασπώμενο καλαμάκι (ή αλλιώς PLA) έχει ως βασικό συστατικό το άμυλο καλαμποκιού ή ζαχαροκάλαμου και είναι 100% φιλικό στο περιβάλλον. Για εκείνους που δεν το γνωρίζουν, αυτό σημαίνει ότι το βιοδιασπώμενο καλαμάκι δεν χρειάζεται να ανακυκλωθεί γιατί αποσυντίθενται όπως κάθε άλλο οργανικό απόρριμμα -όπως δηλαδή το φαγητό- ενώ σε περίπτωση σε κομποστοποίησης, μετατρέπεται σε λίπασμα!

Άλλο ένα σημαντικό βήμα για ένα πιο πράσινο «αύριο»

Ενδεχομένως, βέβαια, η απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε να μας εκπλήξει. Και αυτό διότι δεν είναι η πρώτη φορά που η γνωστή αλυσίδα εστίασης πήρε πρωτοβουλία προκειμένου να συμβάλλει έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Από την αντικατάσταση του πλαστικού με ξύλινο αναδευτήρα στην τοποθέτηση ειδικών κάδων για τα ανακυκλώσιμα υλικά και από τη διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στα καταστήματά της μέχρι τις παρεμβάσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατανάλωσης νερού. Οι κινήσεις της εταιρείας για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος όλα αυτά τα χρόνια, δεν ήταν λίγες!

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς

Και μπορεί η Everest να έκανε το πρώτο βήμα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο στόχος για ένα καλύτερο περιβάλλον θα γίνει πραγματικότητα δίχως τη δική μας βοήθεια.

Υπάρχουν κινήσεις τις οποίες μπορούμε και σίγουρα αξίζει να κάνουμε για να γίνουμε γίνουν αρωγοί αυτής της προσπάθειας. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να πούμε «ναι» σε ορισμένες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, η Everest μας δίνει την επιλογή να πιούμε τον αγαπημένο μας καφέ στο δικό μας ποτήρι ή θερμός και να απολαμβάνουμε ταυτόχρονα έκπτωση 10 λεπτά στον αγαπημένο μας καφέ ή ρόφημα! Την επόμενη φορά που θα επισκεφτούμε κάποιο από τα καταστήματά της, λοιπόν, σίγουρα αξίζει να θυμηθούμε να το πάρουμε μαζί μας. Όσοι δυσκολεύονται να το κάνουν, μπορούν απλώς να πουν «όχι» στα πλαστικά καπάκια του καφέ. Με αυτόν τον τρόπο θα συνεισφέρουν και εκείνοι στη μείωση των υλικών συσκευασίας μιας χρήσης.

Το σίγουρο είναι πως αναμένουμε να δούμε και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να ακολουθούν το παράδειγμα της γνωστής ελληνικής αλυσίδας εστίασης. Δεν έχουμε, όμως, αμφιβολία πως στο μέλλον, θα ενημερωθούμε και για άλλες ουσιαστικές παρεμβάσεις της εν λόγω εταιρείας στους τομείς της συσκευασίας, της ανακύκλωσης αλλά και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση, με μία επίσκεψη στο wegogreen.everest.gr, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για το νέο αυτό βιοδιασπώμενο καλαμάκι και φυσικά, για το τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας. Εν έτει 2019, οι πληροφορίες αυτές είναι κάτι περισσότερό από σημαντικές. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να προσπαθούμε να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε, όπως ακριβώς η Everest.

Σχετικές ειδήσεις