ΕΡΓΑΣΙΑ

Σοκ: Συντάξεις 500-600 ευρώ για όλους, το σχέδιο Κατρούγκαλου

Σοκ: Συντάξεις 500-600 ευρώ για όλους, το σχέδιο Κατρούγκαλου

Μία σύνταξη έως 600 ευρώ για όλους περιλαμβάνει η πρόταση-σοκ πουεπεξεργάζεται η επιτροπή του τέως υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ - Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» το συγκεκριμένο σενάριο που επεξεργάζεται η εν λόγω Επιτροπή Σοφών προκρίνει ότι οι συντάξεις, θα κυμαίνονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, σε ανώτατο επίπεδο στα 500-600 ευρώ.

Στην ουσία δηλαδή πρόκειται για μία ενοποιημένη σύνταξη (επικουρική και κύρια) όπου αν νομοθετηθεί τελικά η πρόταση, θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο αυτούς που μελλοντικά θα συνταξιοδοτηθούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα Ταμεία επανέρχεται με άλλο όνομα και καθορίζει το μέλλον όλων, όχι μόνο για τους νέους συνταξιούχους, αλλά και για όσους ήδη είναι συνταξιούχοι.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή Σοφών επεξεργάζεται ένα σχέδιο που φέρνει ανατροπές σε ολόκληρο το Ασφαλιστικό με τέσσερα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Επιστημόνων) τα οποία θα έχουν ομογενοποιημένους κανόνες (κρατήσεις, αποδόσεις συντάξεων) που θα επιφέρει ριζική αλλαγή στον υπολογισμό και άρα στα ποσά του εφάπαξ, κ.λπ.

H σύνταξη που θα παίρνουν οι νυν συνταξιούχοι

Μηνιαία εθνική σύνταξη που θα είναι συνδεδεμένη με το κατώφλι κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή σήμερα 432 ευρώ) και θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, μέρος του οποίου θα αποτελεί η εθνική σύνταξη, θα προκύπτει από την προσθήκη στην εθνική σύνταξη της ανταποδοτικής. Θα ορίζεται από το σύνολο των εισφορών που έχει δώσει στο σύστημα ο συνταξιούχος ως εργαζόμενος.

Κατρούγκαλος: Φανταστικό σενάριο τα περί ενιαίας σύνταξης 600 ευρώ

Για προβοκάτσια και για δημοσίευμα που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ποιος τρελός θα εισηγείτο ανώτατη σύνταξη στα 600 ευρώ;», διερωτήθηκε, εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι το δημοσίευμα προήλθε από μία εφημερίδα της Αριστεράς.

Πρόσθεσε πως το δημοσίευμα είναι αποκύημα νοσηρής φαντασίας και το συνέδεσε με την προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο, τόνισε ότι θεωρεί το γεγονός ατυχές, δεν το ταυτίζει με την εφημερίδα και δεν επιθυμεί να υπάρξει μέσα από αυτό ένας εμφύλιος της Αριστεράς.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην Επιτροπή που έχει συσταθεί ώστε να βρεθεί εναλλακτική πρόταση για το ασφαλιστικό - όπως προβλέπεται από τη νέα συμφωνία -, που θα δίνει τη δυνατότητα να μη γίνει νέα μείωση στις συντάξεις που προκύπτει από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, του 2010 και του 2012.

Επανέλαβε, τέλος, τη θέση του για ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και τόνισε προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η δημιουργία αυτής της επιτροπής.

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Έχω συγκροτήσει επιτροπή για αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, η επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, πολύ περισσότερο σε τέτοια τερατώδη πράγματα, όπως πρόταση για 600 ευρώ ανώτατη σύνταξη».

«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» επισήμανε, «προβλέπει η σύνταξη να μην είναι σύνταξη - φιλοδώρημα».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τέως υπουργού, η εθνική σύνταξη θα είναι ίδια για όλους, θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτήν θα προστίθεται η κύρια σύνταξη, που θα είναι συνάρτηση των εισφορών και του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου.

«Το δημοσίευμα αναφέρεται ακριβώς στα αντίθετα πράγματα», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

Σχετικές ειδήσεις