ΕΡΓΑΣΙΑ

Μέτρα-«φωτιά»: Αυτά θα υποστούν οι συνταξιούχοι μέσα στο επόμενο εξάμηνο

Μέτρα-«φωτιά»: Αυτά θα υποστούν οι συνταξιούχοι μέσα στο επόμενο εξάμηνο

Η συμφωνία δεν έγινε, όμως τα μέτρα παραμένουν! Όσα δε, ψηφίστηκαν πέρυσι, δηλαδή τον Μάιο του 2016, ξεκίνησαν σιγά σιγά να εφαρμόζονται, ήδη βρίσκονται στην... εξέλιξή τους, και μέχρι το τέλος του χρόνου (2017) θα έχει φτάσει η εφαρμογή τους στο αποκορύφωμά της...

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΣΦΥΡΙΖΕΙ» ΑΔΙΑΦΟΡΑ!

Μπορεί το τελευταίο διάστημα να μονοπωλούν τις συζητήσεις τα μέτρα που έφερε το λεγόμενο Τέταρτο Μνημόνιο, ωστόσο οι συνταξιούχοι -παλαιοί και νέοι- δεν θα πρέπει να ξεχνούν όσα ψήφισε η ελληνική Βουλή τον περασμένο Μάιο του 2016, και «εξελίσσονται» αυτούς τους μήνες. Ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου ουσιαστικά «χτυπά» κάτω από τη μέση εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ενώ περικόπτει κύριες και επικουρικές συντάξεις, ΕΦΑΠΑΞ, μερίσματα και ΕΚΑΣ.

Επανυπολογισμός παλαιών συντάξεων τον Σεπτέμβριο;

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μέσα στο επόμενο τετράμηνο δύο εκατομμύρια καταβαλλόμενες συντάξεις θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου όπως ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Δηλαδή με άλλους μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης και με διαφορετικό καθολοκληρίαν υπολογισμό στα ποσά που αντιστοιχούν στις ανταποδοτικές συντάξεις.

Το Υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί μέχρι 31 Σεπτεμβρίου του 2017 να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός όλων των παλαιών, κύριων συντάξεων ώστε από 1/1/2019 να ξεκινήσει η καταβολή τους βάσει του νέου συστήματος, δηλαδή εθνική /ανταποδοτική και προσωπική διαφορά. Όταν ο ασφαλιστικός νόμος του Γιώργου Κατρούγκαλου αναφέρεται στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, «εννοεί» εκείνες που αιτήθηκαν, δηλαδή οι ασφαλισμένοι υπέβαλαν την αίτησή τους για συνταξιοδότηση, μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου Κατρούγκαλου (έως 12/5/2016). Ο επανυπολογισμός δεν θα αφορά στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ.

Η διαφορά μεταξύ του ποσού που προκύπτει από τον παλαιό τρόπο υπολογισμού και του νέου ονομάζεται «προσωπική διαφορά». Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις παρουσιάζουν περιπτώσεις «θετικής προσωπικής διαφοράς», με ελάχιστες εξαιρέσεις «αρνητικής». Αυτό σημαίνει ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι έχουν μεγαλύτερες αποδοχές από τους νέους, και οι μειώσεις σε παλαιούς και υποψήφιους συνταξιούχους με τις ίδιες προυποθέσεις συνταξιοδότησης, θα είναι όχι μόνο αισθητές αλλά κυριολεκτικά δραματικές. Θεωρητικά η αναπροσαρμοσμένη σύνταξη και η προκύπτουσα προσωπική διαφορά θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ έως 1/1/2018.

Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, για να φτάσει ένας συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη γύρω στα 1.000 ευρώ, θα πρέπει να είχε σχεδόν 2.000 μισθό κατά μέσο όρο σε όλο του τον εργασιακό βίο, και να δούλευε τουλάχιστον 40 χρόνια! Όλα αυτά στα χρόνια της κρίσης, στα χρόνια που σχεδόν 4 στους 10 είναι άνεργοι!

Δανειστές: «Να καταργηθεί εδώ και τώρα η προσωπική διαφορά»

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι δανειστές στο θέμα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς. Το Newsbomb.gr εδώ και μήνες γράφει για την επερχόμενη μείωση στο ποσό που θα προκύψει μεταξύ των παλαιών και νέων συντάξεων, με τα κυβερνητικά στελέχη να διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, η πραγματικότητα διέψευσε για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού με τα τελευταία μέτρα που ψήφισε η Βουλή η περικοπή της προσωπικής διαφοράς -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- είναι δεδομένη. Η δεύτερη φάση του ολικού «ψαλιδίσματος» δυστυχώς δεν θα αργήσει...

Πότε εκκαθαρίζονται οι εκκρεμείς συντάξεις;

Η φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου. Αυτό είναι κάτι που αφορά σε όσους υπέβαλαν αίτηση για να συνταξιοδοτηθούν μετά τις 12/5/2016, μετά δηλαδή την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Σε αυτή την εκκαθάριση θα συμπεριληφθούν και τα ποσά των ΕΦΑΠΑΞ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Το παράδοξα στα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ο τελικός τύπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων έχει βγει εδώ και 2 τουλάχιστον μήνες, καμία νέα οριστική σύνταξη δεν έχει αποδοθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, οι νέες συντάξεις που θα δοθούν θα είναι χαμηλότερες μέχρι και 40% από τις παλαιές, με τους νέους συνταξιούχους να είναι κυριλεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα»!

Το «τέλος» του ΕΚΑΣ

Έρχεται μείωση κατά 85% του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνταξιούχων. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που ελάμβαναν ένα μικρό ποσό και συμπλήρωναν με ένα τρόπο το εισόδημά τους, τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου ανατρέπονται και πάλι τα οικονομικά τους δεδομένα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον ασφαλιστικό νόμο του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο τέλος του ερχόμενου Δεκέμβρη (2017) με την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου (2018), το μεγαλύτερο μέρος των χαμηλοσυνταξιούχων δεν θα λάβουν καθόλου το επίδομα, ενώ όσοι -ελάχιστοι- το λάβουν θα υποστούν στο ΕΚΑΣ μείωση της τάξεως του 85%! Αυτό θα συμβεί γιατί, τόσο το λεγόμενο «Συμπληρωματικό Μνημόνιο» όσο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση για το 2018 να υπάρξει περικοπή της κρατικής επιχορήγησης για το ΕΚΑΣ κατά 85%.

Σχετικές ειδήσεις