ΕΡΓΑΣΙΑ

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών

Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών

Τα πάνω - κάτωστο ύψος και στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας περιλαμβάνει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για την αξιολόγηση και την επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησής του, σε περίπου 90.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Η ειδική επιτροπή θα επανεξετάσει το σύνολο των ειδικοτήτων του Δημοσίου στις οποίες καταβάλλεται σήμερα επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ώστε οι αλλαγές να καθοριστούν με υπουργική απόφαση και να ισχύσουν από τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περικοπεί το επίδομα από κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων και να χορηγηθεί σε κάποιες άλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της επιτροπής έχουν τεθεί περίπου 90.000 δημόσιοι υπάλληλοι που σήμερα λαμβάνουν επίδομα από 35 έως 150 ευρώ τον μήνα. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι περίπου 25.000 εργαζόμε3νοι στην καθαριότητα των ΟΤΑ, καθώς το επίδομα συνδέεται και με το καθεστώς ασφάλισης με βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) και, εφόσον το επίδομα κοπεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 χρόνια, στα 67 έτη από τα 62 που ισχύουν σήμερα.

Μεταξύ αυτών που λαμβάνουν το επίδομα είναι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ήτοι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και στη συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, όπως επίσης και το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, εργάτες κοπής δένδρων, καθώς και εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.

Ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων επικινδυνότητας του επαγγέλματος, το ύψος και οι κατηγορίες του επιδόματος, καθώς και οι ειδικότητες που θα το δικαιωθούν, αναμένεται να καθοριστούν από την επιτροπή που συστάθηκε βάσει μνημονιακού νόμου

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζει ότι οι αποδοχές των Ευρωπαίων εργαζομένων σε αντίστοιχες εργασίες του Δημοσίου είναι πολλαπλάσιες και τα επιδόματα των βαρέων και ανθυγιεινών είναι ένα μικρό ποσοστό των απολαβών τους. Για τους Έλληνες εργαζομένους το επίδομα των 150 ευρώ είναι το 20% με 25% του συνολικού μισθού τους.