ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Πάνω από 57 δισ. δολάρια τα δάνεια των Ελλήνων εφοπλιστών

Πάνω από 57 δισ. δολάρια τα δάνεια των Ελλήνων εφοπλιστών

Παρά τη συνεχή ύφεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι Έλληνες εφοπλιστές εξακολουθούν να φουσκώνουν τις Ευρωπαϊκές τράπεζες με δάνεια γεγονός που έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωζώνης.

ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα ναυτιλιακά δάνεια βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και οι εξελίξεις που αφορούν τη χώρα μας σχετίζονται τόσο με τους ελέγχους που ήδη γίνονται, όσο και με τα «πακέτα» της πώλησης και της τιτλοποίησης τους που προχωρούν οι τράπεζες.

Πέρα από τα μέχρι τώρα «ευρήματα» που βρίσκονται υπό διερεύνηση ακόμα και δικαστική, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Οι γερμανικές τράπεζες ανακοίνωσαν στις αρχές του χρόνου αυξημένες προβλέψεις για να καλύψουν επισφαλείς χορηγήσεις.

Αυτή η «οσμή» σκανδάλου» υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να θέσει υπό την αυστηρή εποπτεία του ΕSΜ τα δάνεια που έχουν δοθεί στους εφοπλιστές από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Και όπως φαίνεται τα δάνεια είναι τεράστια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

Και ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε φούσκες πρώτου μεγέθους, είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Οι έλεγχοι αυτοί από τον SSM επί της ουσίας έχουν ξεκινήσει από το 2016 με αφορμή τη βουτιά της αγοράς ξηρού φορτίου και τη «βύθιση» του δείκτη Baltic Dry Index από τα επίπεδα των 1,000 στις 250 μονάδες.

Η «ακτινογραφία» των ναυτιλιακών δανείων και ιδιαίτερα των Ελλήνων εφοπλιστών, προκαλεί πονοκεφάλους!!!

Σε αυτή την αγορά πρωταγωνιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι γερμανικές τράπεζες, ακολουθούν οι σκανδιναβικές, ολλανδικές και γαλλικές, αλλά και το «μπάσιμο» από την Κίνα και την Κορέα…
Ο δανεισμός των Ελλήνων της ναυτιλίας όπως γράφει η εφημερίδα Deal news, ξεπερνά τα 57 δισ. δολάρια. Το 85% αυτών προέρχεται από ξένες τράπεζες, καθώς στις ελληνικές αντιστοιχεί ένα ποσό χορηγήσεων που φτάνει τα 8,7 δισ.

Κατά περίεργο τρόπο και παρά τη συνεχή κρίση οι Έλληνες εφοπλιστές καταφέρνουν επί τρία συνεχόμενα χρόνια να συνεχίζουν το δανεισμό τους και να είναι περιζήτητοι πελάτες.

Ο γερμανικός τραπεζικός κλάδος έχει τα περισσότερα δάνεια Ελλήνων εφοπλιστών (πάνω από 10 δισ.) και τη μεγαλύτερη... εκπροσώπηση μεταξύ των 51 τραπεζών που ελέγχουν τα δάνεια των Ελλήνων εφοπλιστών.

Συνολικά, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα «χρεώνεται» στο 80% τα συνολικά δάνεια στους Έλληνες.

2,7 δισ τα «κόκκινα» στην Ελλάδα

Από τα 8,7 δισ. ευρώ ναυτιλιακά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από ελληνικές συστημικές τράπεζες στους εφοπλιστές τα 2,7 δις είναι «κόκκινα».

Το ¼ των δανείων δεν εξυπηρετείται!!!

Η ΤτΕ ελέγχει την ποιότητα των στοιχείων και τη σχέση των «κόκκινων» ως προς το σύνολο των χορηγήσεων και έχει δώσει σαφείς οδηγίες τόσο για τη διαχείριση όσο και για τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων.

Σχετικές ειδήσεις