ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαλαβάνη:Σε 15 μέρες έρχεται νομοσχέδιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Βαλαβάνη:Σε 15 μέρες έρχεται νομοσχέδιο για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, το οποίο θα καταθέσει μέσα στο επόμενο 15νθήμερο η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο θα έχει βάση τις κατευθύνσεις του Συμβούλιου Επικρατείας για τις αντικειμενικές αξίες.

Σε ερώτηση για τη φορολογία στα ΙΧ η κ. Βαλαβάνη απάντησε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο το νέο πλαίσιο για τα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα. «Όταν ωριμάσει το θέμα για νομοθετική ρύθμιση τότε θα γίνουν και αντίστοιχες δηλώσεις».

Η κα Βαλαβάνη απάντησε και για άλλα θέματα, όπως η αμνήστευση καταθέσεων στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε, η συμφωνία με την Ελβετία για φόρο 15% επί των αδήλωτων καταθέσεων δεσμεύει και τις αντίστοιχες πράξεις και με τις υπόλοιπες χώρες. «Οι ελβετικές αρχές δεν δέχονταν ούτε 1% παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Τάχθηκε δε υπέρ της ηλεκτρονικοποίησης των συναλλαγών ως μέσο καταπολέμησης φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ: «Μια ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών γενικευμένη είναι ο μόνος τρόπος να πληρώνεται κανονικά ο ΦΠΑ και όχι δυστυχώς να γίνεται κεφαλαιοκίνηση. Θα λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Θα υπάρξει ιδιαίτερη φροντίδα για τους ηλικιωμένους για αυτούς που δεν έχουν ένα παιδί, εγγόνι να τους βοηθήσει, θα υπάρχουν τα ΚΕΠ που θα μπορείς να πηγαίνεις και να σε βοηθούν να μπαίνεις σε όλα αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα».

Συμπλήρωσε ότι «θα υπάρχουν κίνητρα ώστε ο πελάτης εκείνη τη στιγμή να θέλει αυτού του είδους την απόδειξη και αυτό θα μας δίνει μια δυνατότητα και μέσω των πιστωτικών καρτών, που δεν θα χρειάζεται να έχεις λεφτά με λογαριασμό, δηλαδή μια prepaid κάρτα μπορεί να την έχει και ένα μικρό παιδί».

Όσον αφορά στην παράταση για τις 100 δόσεις τόνισε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τις 100 δόσεις πέραν αυτής που δόθηκε και λήγει στις 26 Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις