ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακριδάκη στο Newsbomb.gr: Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων - «Ανάσα » για χιλιάδες οφειλέτες

Μακριδάκη στο Newsbomb.gr: Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων  - «Ανάσα » για χιλιάδες οφειλέτες

Μετά την υπερψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ξεκινά η μείωση των φόρων για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα δύο φορολογικά νομοσχέδια και οι ελαφρύνσεις που θα περιλαμβάνονται σ' αυτά, αποτελούν τη βάση του κυβερνητικού σχεδίου για την ανατροπή του καθεστώτος υπερφορολόγησης, το οποίο αποτέλεσε «τροχοπέδη» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μαριδάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για τις αλλαγές.

Το πρώτο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 και του 2020, τις νέες ευνοικότερες ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις καθώς και αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων για τα χρέη προς την Εφορία. Ενώ το δεύτερο νομοσχέδιο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί έως 1η Αυγούστου.

«Άμεσα, σήμερα ή αύριο κατατίθεται στη Βουλή μίνι φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις 120 δόσεις, στις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ και στην εφαρμογή του μειωμένου φόρου στις επιχειρήσεις» είπε η κυρία Μακριδάκη.

Στόχος της κατεπείγουσας διαδικασίας είναι «η φορολογική διοίκηση να προχωρήσει αμέσως στις αλλαγές που απαιτούνται μείωση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την ένταξη περισσότερων στις 120 δόσεις» εξηγεί η φοροτεχνικός.

Τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων μας παρουσιάζει η κυρία Μακριδάκη και είναι η ακόλουθες:

  • Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις
  • Μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση
  • Ένταξη σε έως 120 δόσεις όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ
  • Αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση

Μάλιστα η φοροτεχνικός εστιάζει την προσοχή των δανειοληπτών στο ότι «εξετάζεται οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι θα παραμείνουν στη ρύθμιση μέχρι το τέλος, να επιβραβεύονται με επιστροφή μέρους των τόκων»

Σύμφωνα με την κυρία Μαριδάκη «η έκπτωση αυτή βέβαια θα μπορέσει να γίνει στις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης».

Επιλέον όπως ανέφερε η κυρία Μακριδάκη «οι αλλαγές ενδεχομένως να τρέξουν και στη γνωστή σε όλους μας πάγια ρύθμιση».

Σύμφωνα με την φοροτεχνικό « το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει με βάση το νέο σχέδιο, τον διαχωρισμό των οφειλών των φορολογουμένων σε τακτικές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, και ο ΕΝΦΙΑ και σε έκτακτες όπως για παράδειγμα είναι ο φόρος κληρονομιάς» εξηγεί και συνεχίζει «στις τακτικές οφειλές, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση υπό προϋποθέσεις ακόμα και διπλάσιου αριθμού δόσεων για την εξόφλησή τους. Δηλαδή οι 12 μηνιαίες δόσεις αναμένεται να αυξηθούν σε 24».

Η κυρία Μακριδάκη ανέφερε ακόμη ότι «τις έκτακτες οφειλές οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τις εντάξουν και σε έως 36 δόσεις. Το ύψος της οφειλής θα λαμβάνεται υπόψη και ενδεχομένως για μεγάλες οφειλές να διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Εκπνέει η προθεσμία - «Τσουχτερά» πρόστιμα για τους... ξεχασιάρηδες

Συντάξεις: Τα 5 «κλειδιά» - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον επανυπολογισμό τους

Σχετικές ειδήσεις