ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα capital controls: Πότε καταργούνται οριστικά

Τέλος στα capital controls: Πότε καταργούνται οριστικά

Η πρόσφατη έξοδος του Δημοσίου στις αγορές, η επαναφορά των καταθέσεων στα επίπεδα του 2014, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα, η έναρξη της διαδικασίας επανασύνδεσης των ελληνικών τραπεζών με το διεθνές σύστημα και η μείωση του κινδύνου χώρας με την ανάδειξη μίας κυβέρνησης αυτοδύναμης με ορίζοντα τετραετίας, επιτρέπουν στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα να εισηγηθεί την κατάργηση στο τέλος Σεπτεμβρίου των capital controls.

Όταν ληφθούν οι αποφάσεις, θα είναι δυνατή η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, η πραγματοποίηση επενδύσεων εκτός Ελλάδος και οι αγορές σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα χωρίς κανένα όριο.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον περασμένο μήνα ενισχύθηκαν κατά 1,67 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που καταγράφεται από τον Φεβρουάριο του 2013, σε περιόδους πλην του Δεκεμβρίου, όπου παραδοσιακά η άνοδος είναι μεγαλύτερη για διαφορετικούς όμως λόγους, που δεν σχετίζονται με την εμπιστοσύνη.

Ιδιαιτέρα ενθαρρυντικό για τις τράπεζες είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από φυσικά πρόσωπα, που «φούσκωσαν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Ενα μεγάλο μέρος αυτών αφορούσε σε καταθέσεις αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων που βρίσκονταν σε θυρίδες ή άλλες προσωπικές κρυψώνες.

Θετικό ήταν το πρόσημο του Ιουνίου και για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, με τις σχετικές καθαρές εισροές να διαμορφώνονται στα 860 εκατ. ευρώ, εξέλιξη φυσιολογική, καθώς έχουμε εισέλθει πλέον για τα καλά στην τουριστική σεζόν.

Διαβάστε επίσης:

ΣΚΑΪ: Ανατροπή! Παρουσιάστρια τα «βρόντηξε» και έφυγε (pics)

Λάουρα Νάργες: Βαρύ πένθος για την παρουσιάστρια - Το συγκινητικό μήνυμα (pics)

Σχετικές ειδήσεις