ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: «Εκτός Συντάγματος η εμπλοκή των ιδιωτών στις επικουρικές συντάξεις»

Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: «Εκτός Συντάγματος η εμπλοκή των ιδιωτών στις επικουρικές συντάξεις»

«Απαιτεί αλλαγή Συντάγματος το σχέδιο της κυβέρνησης» τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ και καθηγητής Πανεπιστημίου Αλέξης Μητρόπουλος. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που θα δίνει επικουρική σύνταξη σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος μελετά η ηγεσία του υπουργείο Εργασίας.

Το μέγεθος της κατάρρευσης των ασφαλιστικών Ταμείων αποτυπώνεται σε έναν αριθμό. Από το 2000 έως το 2018 η κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των συντάξεων στη Χώρα μας αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 250 δισ. ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, του Newsbomb.gr από 01/01/2021 ο νεοεισερχόμενος θα καταβάλει μόνος τους τις εισφορές της σύνταξης του και θα «χτίζει» το ποσό.

Για τις επικείμενες αλλαγές μίλησε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr ο γνωστός δικηγόρος και καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Αλέξης Μητρόπουλος.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 22 παρ. 4 και την ερμηνεία της Ολομέλειας του ΣτΕ (απόφαση 2287/15) η επικουρική σύνταξη είναι θεσμός ισόκυρος της κύριας σύνταξης. Συνεπώς απαγορεύεται να υπαχθεί στις αρχές τους κεφαλαιοποιητικού συστήματος και παραμένει σταθερά στην οικογένεια των αναδιανεμητικών παροχών».

Ερωτηθείς από την δημοσιογράφο Ευδοκία Μύτιλη αν και κατά πόσο είναι εφικτό να αλλάξει η σχετική συνταγματική διάταξη ο καθηγητής επισήμανε ότι «σύμφωνα με την συζήτηση για τις αναθεωρητέες διατάξεις του συντάγματος η σχετική ρύθμιση του άρθρου 24 δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτές συνεπώς δεν μπορεί να αλλάξει. Αν παρόλο αυτά η κυβέρνηση επιχειρήσει να εντάξει τους ιδιώτες στις επικουρικές συντάξεις αυτή η επιλογή θα είναι εκτός συντάγματος και σε κάθε περίπτωση θα κριθεί από τα Δικαστήρια».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

120 δόσεις: Τέσσερα οφέλη για τους οφειλέτες - Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή

Συντάξεις: Αλλάζουν όλα - Νέος τρόπος καταβολής στους συνταξιούχους

Σχετικές ειδήσεις