ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτο ραντεβού της σεζόν με την Εφορία - Πληρώνεται ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ

Πρώτο ραντεβού της σεζόν με την Εφορία - Πληρώνεται ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ

Την ερχόμενη  εβδομάδα είναι το πρώτο ραντεβού των φορολογουμένων με την Εφορία καθώς ξεκινούν οι πληρωμές - Καταβάλλεται η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καθώς και η καταβολή ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου είναι η «εκπνέει» η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και την Τετάρτη 31 Ιουλίου ξεκινάει η «λυπητερή»...

Υπενθυμίζεται πως από τις 5.574.500 δηλώσεις, χρεωστικές είναι μία στις τρεις και για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν ενώ ο μέσος όρος του φόρου εισοδήματος είναι στα 1.000 ευρώ.

Εκτός από τους φορολογουμένους που θα πρέπει να καταβάλουν φόρο εισοδήματος, οι ελεύθυροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα πρέπει να καταβάλουν έως τις 31 Ιουλίου τον ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληρωμές στην Εφορία γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ από τις 29 Ιουλίου και μετά οι φορολογούμενοι- ή οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους- θα μπορούν να προέρχονται μόνο με ραντεβού για μία εκκρεμή υπόθεσή τους. Αυτό αφορά τα τμήματα ελέγχου των εφοριών, τα ελεγκτικά κέντρα.

Φόρος εισοδήματος

Στα εκκαθαριστικά των φορολογουμένων ενσωματώνονται έως και πέντε φόροι:

  • Ο όρος εισοδήματος
  • Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης
  • Το τέλος επιτηδεύματος
  • Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και
  • Η προκαταβολή φόρου

Υπενθυμίζεται πως οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τα ποσά αυτά σε έως και τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.

Οι ημερομηνίες καταβολής των δόσεων είναι:

  • Η 1η έως 31 Ιουλίου
  • Η 2η έως τις 30 Σεπτεμβρίου και
  • Η 3η τρίτη έως τις 29 Νοεμβρίου

Οι φορολογούμενοι θα έχουν ξανά ραντεβού με την Εφορία και στο τέλος Σεπτεμβρίου για να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος των ακινήτων θα είναι μειωμένος κατά 22% όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Αλλάζουν όλα - Νέος τρόπος καταβολής στους συνταξιούχους

120 δόσεις: Τέσσερα οφέλη για τους οφειλέτες - Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων