ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα λίστα με οφειλέτες του Δημοσίου εν όψει

Νέα λίστα με οφειλέτες του Δημοσίου εν όψει

Και νέα λίστα μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου διακινείται τις τελευταίες ώρες από τα «κεντρικά» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Όπως και οι προηγούμενες, έτσι κι αυτή, περιλαμβάνει γνωστά ονόματα επιχειρηματιών, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια, τα οποία χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ προς το κράτος, είναι βεβαιωμένα, αλλά δεν τα τακτοποιούν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό των οφειλών αυτής της λίστας φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ και οι πρώτες παραπομπές στο αυτόφωρο θα ξεκινήσουν μέσα στα προσεχή 24ωρα, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι μεσολαβούν οι Γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η πρόθεση της οικονομικής δικαιοσύνης είναι κατ αυτόν τον τρόπο να στείλει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς αυτούς που χρωστούν και μπορούν να εξοφλήσουν, αλλά δεν το πράττουν.

Ήδη, στο πλαίσιο αυτό, κλείνουν και το ένα μετά το άλλο τα «παράθυρα» του Πτωχευτικού Δικαίου (πχ μέσω του άρθρου 99), που έως πρόσφατα πρόσφεραν ασυλία σε διάφορους επιτήδειους, ενώ προωθείται η περαιτέρω αυστηροποίηση ως προς την εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων. Για παράδειγμα, έχει δοθεί εντολή για ενεργοποίηση της πρόβλεψης για προσωρινή κράτηση όλων όσων χρωστούν λεφτά από μη απόδοση ΦΠΑ. Ο νόμος υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται.

Με παρέμβαση του Αρείου Πάγου, που αναμένεται εντός των επόμενων 24ωρων, θα ξεκινήσει κι αυτός ο κύκλος των συλλήψεων, που στόχο θα έχουν περισσότερο τον παραδειγματισμό. Ελπίζεται ότι έτσι θα δοθεί μια ανάσα στα χειμαζόμενα έσοδα του δημοσίου, τα οποία εξακολουθούν να πάνε από το κακό στο χειρότερο, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται για βελτίωση της κατάστασης.