Αφορολόγητο: Πώς θα χτίζεται - Στο 30% του ετήσιου εισοδήματος οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα

Ευδοκία Μύτιλη Ευδοκία Μύτιλη

Αφορολόγητο: Πώς θα χτίζεται - Στο 30% του ετήσιου εισοδήματος οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα
Pixabay

«Ζεστό» χρήμα 784 εκατ. ευρώ υπολογίζει ότι θα βάλει στο ταμείο το υπουργείο Οικονομικών, ενισχύοντας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και και την ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών - Το μεγάλο στοίχημα είναι η αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών πληρωμών

Η οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο, και η επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περιοχές με πολύ υψηλή αξία είναι τα δύο βασικά μέτρα τόνωσης των δημοσίων εσόδων που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα μέτρα αυτά θα αποφέρουν 784 εκατ. ευρώ στα κρατικά Ταμεία και θα καλύψουν έτσι το μεγαλύτερο μέρος από το δημοσιονομικό κόστος ύψους 1,2 δισ. ευρώ το οποίο έχουν οι φοροελαφρύνσεις και τα υπόλοιπα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ απαιτείται ο φορολογούμενος να έχει κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 10% του εισοδήματος, δηλαδή ως 1.000 ευρώ, για εισοδήματα 10.000- 30.000 ευρώ το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών πρέπει να φτάνει στο 15% και στα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 20%.

Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου, θα ισχύσει flat συντελεστής 30%.

Επιπλέον, αναφορικά τις αντικειμενικές τιμές, 7.000 περιοχές που τώρα προωθείται η ένταξή τους στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού βρίσκονταν εκτός του συστήματος, με αποτέλεσμα να πληρώνουν πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ ακόμα και υπερπολυτελείς κατοικίες.

«Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες θα συμβάλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Αυτή η παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο.

Αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος στα 54,306 δισ. ευρώ και το 2020 θα διαμορφωθούν στα 54,129 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά στηρίζονται κυρίως στα φορολογικά έσοδα, που αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 51,042 δισ. ευρώ και να αυξηθούν στα 51,8 δισ. ευρώ το 2020. Παρά την καθιέρωση μειωμένου εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για τα φυσικά πρόσωπα, προβλέπονται αυξημένες εισπράξεις κατά 322 εκατ. ευρώ περίπου από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (11,288 δισ. ευρώ το 2020, έναντι 10,966 δισ. ευρώ φέτος). Αντίθετα, η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα φετινή κέρδη προβλέπεται να περιορίσει τα έσοδα του προϋπολογισμού από τη συγκεκριμένη πηγή κατά περίπου 457 εκατ. ευρώ (3,945 δισ. ευρώ το 2020, έναντι 4,402 δισ. ευρώ φέτος).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

120 δόσεις: Η ΑΑΔΕ έτοιμη να ανεβάσει στροφές στις κατασχέσεις - Τα σενάρια για τη νέα πάγια ρύθμιση

Τα πάνω - κάτω στις αντικειμενικές αξίες: Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved