ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr για επίδομα θέρμανσης: «Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και τα προβλήματα»

Φραγκάκη στο Newsbomb.gr για επίδομα θέρμανσης: «Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και τα προβλήματα»
Intime

Επίδομα θέρμανσης: Δόθηκε το «πράσινο» φως για την χορήγησή του - Θα είναι σημαντικά αυξημένο και θα καταβληθεί πριν το τέλος του έτους.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και των Υφυπουργών κ.κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, εγκρίθηκε η χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2019/2020.

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη μίλησε στο Newsbomb.gr για το μισό εκατομμύριο νοικοκυριά που θα ωφεληθούναλλά και τους «χαμένους» από το ανασχεδιασμένο επίδομα θέρμανσης.

Μισό εκατομμύριο νοικοκυριά και τουλάχιστον 20% περισσότεροι δικαιούχοι (+100.000 σε σχέση με πέρυσι) αναμένεται να λάβουν μέχρι την πρωτοχρονιά το ανασχεδιασμένο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

«Για να λάβει φέτος ο δικαιούχος το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του επιδόματος» διευκρίνισε η κυρία Φραγκάκη και έδωσε ένα παράδειγμα «για παράδειγμα πέρυσι ένας άγαμος για να πάρει 160 ευρώ επίδομα θα έπρεπε να δαπανήσει 1.040 ευρώ για να αγοράσει 1.000 λίτρα πετρέλαιο. Φέτος θα πρέπει να δαπανήσει 360 ευρώ και να αγοράσει 345 λίτρα» είπε και συνέχισε «δηλαδή δεν θα χρειάζεται να αγοράζει κάποιος μεγάλες ποσότητες για να λάβει όλη την επιδότηση που δικαιούνται. Η επιδότηση παραμένει στα 16 λεπτά ανά λίτρο χωρίς όμως τους περιορισμούς των τετραγωνικών μέτρων όπως προέβλεπε η περσινή απόφαση και ξεκινάει από τα 64 και φτάνει έως τα 350 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Φραγκάκη εξηγεί τους λόγους για τους οποίους φέτος θα είναι περισσότεροι οι δικαιούχοι του επιδόματος

Σύμφωνα με την δικηγόρο «όποιος υποβάλει αίτηση μέχρι 20 Δεκεμβρίου στην πλατφόρμα (που θα έχει ανοίξει νωρίτερα στο aade.gr με κωδικούς taxisnet):

  • Θα λάβει 1 ευρώ από το κράτος για κάθε 2 ευρώ αγοράς πετρελαίου θέρμανσης που θα αγοράσει. Πέρυσι έπαιρνε 16 λεπτά ανά λίτρο ή περίπου 15% επιδότηση (με μέση τιμή διάθεσης πάνω από 1 ευρώ τότε) ενώ τώρα φτάνει και στο 50%,
  • θα λάβει άμεσα ή και προκαταβολικά τα λεφτά «στο χέρι». Όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν εξοφληθεί πλήρως πριν την 1η Ιανουαρίου 2020, ακόμη και αν … δεν έχουν καν αγοράσει πετρέλαιο όταν υπέβαλαν την αίτηση! Πέρυσι για να λάβουν το επίδομα έπρεπε πρώτα να το έχουν αγοράσει και μετά να περιμένουν τον Ιανουάριο ή και τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς για να πληρωθούν το επίδομα.
  • Θα λάβει ίδιο επίδομα με τους περίοικους στην περιοχή του (ή τις αντίστοιχες οικογένειες), ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι για να λάβει κάποιος το maximum της επιδότησης έπρεπε να έχει ακίνητο έως 80 τετραγωνικά (ή 100 τετραγωνικά οι έγγαμοι).
  • Το νέο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης γίνεται πιο «προσιτό» σε περισσότερα σε πιο φτωχά νοικοκυριά, γιατί δεν θα χρειάζεται πια να έχουν μαζέψει χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν πετρέλαιο, προκειμένου να τους χορηγηθεί μετά από μήνες επίδομα 40 ευρώ (ή έως 400 ευρώ το πολύ σε εξαιρετικές περιπτώσεις).

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Σύμφωνα με την κυρία Φραγκάκη «με το νέο σύστημα, οι περισσότεροι θα λάβουν τουλάχιστον 7-120 ευρώ παραπάνω από όσα δικαιούνταν πέρυσι, κατά μέσο όρον ωστόσο, οριακά «χαμένοι» βγαίνουν κυρίως ιδιοκτήτες με ακίνητα από 80 ή 100 τμ και άνω» ανέφερε και συνέχισε

«Οι φτωχότεροι που δεν είχαν «ζεστό χρήμα» στην τσέπη και είχαν αποκλειστεί από το σύστημα επιδότησης, θα μπορούν φέτος να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης γιατί θα τους χορηγείται φθηνότερα και από … αφορολόγητο» διευκρίνισε η δικηγόρος.

Τα ποσά της επιδότησης

  • Άγαμος θα μπορέσει να λάβει επίδομα από 64 έως 250 ευρώ
  • Έγγαμος με 1 παιδί από 70 έως 275 ευρώ
  • Έγγαμος με δύο παιδιά από 77 έως 300 ευρώ
  • Έγγαμος με 3 παιδιά από 83 έως 325 ευρώ και
  • Έγγαμος με 4 παιδιά από 90 έως 350 ευρώ

Για να λάβει κάποιος το επίδομα θα πρέπει να κάνει την αίτηση του στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) που θα έχει ανοίξει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν το επίδομα που δικαιούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα αγοράσουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια παραμένουν τα ίδια με πέρυσι. Άγαμοι πρέπει να έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και περιουσία έως 130.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και περιουσία έως
250.000 ευρώ.

Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

«Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020» ανέφερε η κυρία Φραγκάκη.

«Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους» είπε η κυρία Φραγκάκη

Τα βήματα για την συμπλήρωση της αίτησης

Αναλυτικά:

  • Είσοδο στην εφαρμογή με τους κωδικούς του TAXISnet
  • Συμπληρώνεται τον Αριθμό παροχής της Δ.Ε.Η.
  • Επιλέγεται αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • Επιλέγεται αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος οπότε συμπληρώνω τον *Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη
  • Συμπληρώνεται τον IBAN λογαριασμό στον οποίο θα πιστωθεί *το επίδομα
  • Αποδέχεστε τους σχετικούς όρους
  • Επιλέγεται υποβολή αίτησης

«Η μόνη "γκρίζα ζώνη" που φαίνεται να έχει το νέο σύστημα, είναι πως αιτήσεις και επίδομα πρέπει να τελειώσουν μέσα στο 2019. Από την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών δεν προκύπτει τι θα ισχύσει από 1.1.2020» τόνισε η κυρία Φραγκάκη.

Αν και λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν ίσως στο κείμενο της υπουργικής απόφασης Σταϊκούρα-Βεσυρόπουλου όταν αυτή δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, «φαίνεται να ανακύπτει πρόβλημα για κάποιους που για διάφορους λόγους δεν υποβάλουν αίτηση έως 20 Δεκεμβρίου 2019» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

«Βόμβα»: Έρχονται αυξήσεις για 300.000 συνταξιούχους

Σχετικές ειδήσεις