Υπερχρεωμένα νοικοκυριά : Ενεργοποιείται σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ευδοκία Μύτιλη Ευδοκία Μύτιλη

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά : Ενεργοποιείται σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα
Pixabay

Ενεργοποιείται σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον έλεγχο των αιτήσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση, υπό το Νόμο 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μέσω της πλατφόρμας οι πιστωτές μπορούν να λαμβάνουν τα φορολογικά στοιχεία εισοδήματος και περιουσίας των οφειλετών τους και έτσι να διαμορφώνουν άποψη για το αν κάποιος είναι επιλέξιμος για τη διατήρηση της προστασίας που παρέχει ο Ν. 3869/2010.

«Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης αποτελεί στρατηγικό κακοπληρωτή, δηλαδή ότι διαθέτει επαρκή εισοδήματα και περιουσία αλλά δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, τότε ο πιστωτής θα προβαίνει σε νομικές ενέργειες για τη διακοπή της προστασίας. Με τον τρόπο αυτό οι οφειλέτες με υψηλή ικανότητα αποπληρωμής θα κληθούν να πληρώσουν. Αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση για την καταπολέμηση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Εξυπακούεται ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά που επλήγησαν από την οικονομική κρίση» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

120 δόσεις: Πώς θα ενταχθούν στη ρύθμιση όσοι βρέθηκαν εκτός

Σε λάθη των ίδιων των φορολογουμένων αφορούν οι περισσότερες περιπτώσεις για τις οποίες δεν κατέστη δυνατή η ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τα λάθη αυτά θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν, είτε διαμέσου των αναλυτικών οδηγιών που θα αποστείλει σήμερα Παρασκευή (01/11) η ΑΑΔΕ σε όλες τις Εφορίες της χώρας είτε κατά περίπτωση, όπως διευκρινίζουν κύκλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Από τις χιλιάδες αιτήσεις των φορολογουμένων για τις οποίες από λάθος δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, μόνο οι 95 περιπτώσεις η αιτία προέρχεται από εσωτερικό σφάλμα του συστήματος TAXISnet.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, για τις 95 αυτές περιπτώσεις, θα αποσταλούν λίστες στις Εφορίες, προκειμένου να γίνει αυτόματα η διόρθωση. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες λαθών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εκπρόθεσμες πληρωμές, θα αντιμετωπισθούν κατά περίπτωση.

Έτσι όσοι φορολογούμενοι εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις δεν θα χάσουν τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις και αναδρομικά από το νέο έτος – Αναλυτικά παραδείγματα

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Έρχονται αυξήσεις «φωτιά» στις ασφαλιστικές εισφορές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved