ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάκας στο Newsbomb.gr: «Οι Έλληνες ομογενείς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κτηματαγορά»

Μπάκας στο Newsbomb.gr: «Οι Έλληνες ομογενείς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κτηματαγορά»
Pixabay

Περισσότερα από 5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν εκτός ελληνικών συνόρων σε 140 χώρες. Η πλειονότητα των ομογενών, 3 εκατ., βρίσκεται στις ΗΠΑ, στις υπόλοιπεςώρες διαμένουν περίπου 1 εκατ. Έλληνες και στην Αυστραλία 650.000. –εκτός Ελλάδας– ευρωπαϊκές χώρες διαμένουν περίπου 1 εκατ. Έλληνες και στην Αυστραλία 650.000.

Ο κ. Θεμιστοκλής - Ανδρέας Μπάκας Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-real estates μίλησε στο Newsbomb.gr για το πως οι Έλληνες ομογενείς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κτηματαγορά.

«Οι Έλληνες ομογενείς, αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Πατρίδα μας. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Η Ομογένεια είναι ο ισχυρότερος συνδετικός μας κρίκος με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία καθώς και με όλες τις χώρες που ζουν και αναπτύσσονται Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκας στο Newsbomb.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα «οι Έλληνες ομογενείς δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κτηματαγορά, επενδύουν με στόχο το μηνιαίο εισόδημα και τη συμμετοχή στην τουριστική βιομηχανία» τόνισε.

Η εφημερίδα New York Times σε εκτενές αφιέρωμα στην Ελλάδα, παρουσίαζε την
Ελλάδα ως την ιδανικότερη χώρα για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων, η οποία παρότρυνε τους αναγνώστες της που έχουν μετρητά να αγοράσουν σπίτια και οικόπεδα στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση έφερε μεγάλη ύφεση στον συγκεκριμένο τομέα με αποτέλεσμα οι τιμές να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό.

«Μεγάλη πτώση στην αγορά ακινήτων έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα, η οποία σε συνδυασμό με τους εξαντλητικούς φόρους και την ανεργία, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές από 35- 50% ανέφερε το δημοσίευμα των «New York Times» το 2013» επισήμανε ο κ. Μπάκας και πρόσθεσε «μάλιστα η εφημερίδα, σύγκρινε και τις πωλήσεις ακινήτων που γινόταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το 2002 έως το 2008 όπου ο μέσος όρος πωλήσεων ήταν περίπου 150.000 ακίνητα, ενώ το 2011 η αγορά συρρικνώθηκε κατά 95% με μόλις 11.000 πωλήσεις, γεγονός που σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, καθιστά την Ελλάδα ως "την τέλεια αγορά για τους ενδιαφερόμενους" επειδή «όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», ενώ χαρακτήριζε τους αγοραστές με μετρητά "βασιλιάδες"» ανέφερε.

Τέλος, όπως ανέφερε η εφημερίδα, οι περισσότεροι αλλοδαποί αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Βόρεια Αμερική, με αρκετούς ομογενείς να συμπεριλαμβάνονται μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα «οι ομογενείς που επένδυσαν στην Ελλάδα εκείνο το χρονικό διάστημα διέκριναν την επενδυτική ευκαιρία , στοχεύοντας κυρίως στην τουριστική βιομηχανία. Επένδυσαν στην αγορά μεγάλων παραθαλάσσιων εκτάσεων κατάλληλα για ξενοδοχειακές μονάδες και ημιτελής ξενοδοχεία» και συνέχισε «ταυτόχρονα, δεν ήταν λίγοι οι ομογενείς που ιδρύοντας εταιρεία
στην Ελλάδα, εντάχθηκαν- αξιοποίησαν τον Αναπτυξιακό Νόμο μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίηση των επενδύσεων τους».

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ομογενών άργησαν να εμπιστευτούν την Ελληνική κτηματαγορά.

«Το κλίμα άρχισε να αλλάζει πριν 2 χρόνια, με το ενδιαφέρον να καταγράφεται έντονο από τις αρχές του 2019 , ενώ το 2020 θεωρούμε θα αποτελέσει χρονιά κορύφωσης επενδύσεων» ανέφερε ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-real estates στο Newsbomb.gr.

Οι ομογενείς διέκριναν πλέον τις αποδόσεις που προσφέρει η κτηματαγορά στη πατρίδα και άρχισαν να επιστρέφουν επενδυτικά, στοχεύοντας στην αγορά ακινήτου στη πατρίδα με σκοπό την υπεραξία , την διαμονή τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και να συμμετέχουν ενεργά στην αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία.

Οι ομογενείς γνωρίζουν ότι η αναζήτηση κατοικίας προς μίσθωση στην Ελλάδα έχει ενταθεί τα τελευταία 2 χρόνια και οι τιμές μίσθωσης σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας έχουν καταγράψει αυξήσεις ακόμη και 40%.

Ταυτόχρονα, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Νέα Υόρκη, έχουν προχωρήσει στην επιβολή αυστηρών μέτρων για να μπορέσουν να ελέγξουν την αύξηση των ενοικίων με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές ακίνητης περιουσίας να βλέπουν τις αποδόσεις τους να περιορίζονται και να αναζητούν νέες αγορές .

Όπως είπε ο κ. Μπάκας «σκεπτόμενοι τα παραπάνω δεδομένα, επενδύουν στην αγορά κατοικίας με στόχο το μηνιαίο εισόδημα. Μη ξεχνάμε ότι, αν κάποιος ομογενής έχει αποταμιεύσεις σε τράπεζες του εξωτερικού πολλές φορές αντί να έχει αποδόσεις από τον καταθετικό του λογαριασμό (δλδ κάποιο επιτόκιο), πληρώνει ετήσια έξοδα για την τήρηση του τραπεζικού λογαριασμού» και συνέχισε «παράλληλα, πολλές φορές το αποταμιευμένο κεφάλαιο που διαθέτουν για επένδυση, σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στην Αμερική και στην Αυστραλία δεν επαρκεί για αγορά κατοικίας».

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που με την αγορά κατοικίας σε περιοχές του κέντρου (δυάρι, γκαρσονιέρα) έως 50.000 € μπορεί να αποκτήσει μηνιαίο εισόδημα ακόμη και 300€-400€, απόδοση καθόλου ευκαταφρόνητη σε σχέση με το επενδυμένο κεφάλαιο και τα δεδομένα στις χώρες που διαμένουν. Παράλληλα, στοχεύουν και στην υπεραξία του ακινήτου τα επόμενα χρόνια, διότι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα οι τιμές εν μέσω κρίσης μειώθηκαν μεσοσταθμικά 42,5 % σε Πανελλαδικό επίπεδο και σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν ακόμη και το 60%.

Ταυτόχρονα, όσοι επένδυσαν στην κτηματαγορά του κέντρου των Αθηνών στα τέλη του 2015, διακρίνουν πλέον ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι επενδύσεις τους είναι ήδη κερδοφόρες, οι τιμές σε πολλές περιπτώσει έχουν αυξηθεί ακόμη και 30% τα τελευταία 2 χρόνια.

Όπως επισήμανε ο κ. Μπάκας «οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι εμπιστεύτηκαν τη Κυψέλη 2017, που τα πιο ακριβά σημεία γύρω από το λόφο Ελικώνος το κόστος αγοράς κατοικήσιμου διαμερίσματος άνω των 35 ετών ήταν από 550€/τμ , ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που διαμερίσματα της ίδιας ηλικίας στην ευρύτερη περιοχή που έχριζαν ανακαίνισης πωλούνταν προς 250€/ τμ » είπε.

Σήμερα στη Κυψέλη οι τιμές πώλησης κυμαίνονται από 800€/τμ έως 1.000€/τμ, ενώ το
2018 η τιμή πώλησης ήταν από 500€/τμ έως 600 €/τμ .

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-real estates μας αναφέρει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον κύριο Θεμιστοκλή Μπάκα

Οι περιοχές που επενδύουν οι Έλληνες ομογενείς είναι:

Αττική

Οι ομογενείς από τη Γερμανία επενδύουν κυρίως από 50.000€ έως 100.000€ σε ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας ( Κυψέλη, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Γκύζη ,Πεδίον του Άρεως, Κεραμεικό ) με σκοπό την απόκτηση κατοικίας στη πατρίδα και ταυτόχρονα την αποταμίευση των οικονομιών τους, με στόχο να αποφέρουν ικανοποιητικά μηνιαία εισοδήματα.

Οι ομογενείς από την Αυστραλία διαθέτουν κυρίως από 120.000 € έως 250.000€, επιλέγουν περιοχές πλησίον του Ιστορικού κέντρου ( Πετράλωνα, Πλάκα, Θησείο, Κουκάκι, Μακρυγιάννη, Ν.Κόσμο – Συγγρού) καθώς και περιοχές στο τέλος της Συγγρού ( Π.Φάληρο, Τζιτζιφιές , Ν. Φάληρο, περιμετρικά του πολιτιστικού κέντρου Νιάρχος ).

Οι ομογενείς από την Αμερική επιλέγουν περιοχές κυρίως στο κέντρο της Αθήνας ( Κυψέλη, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Γκύζη ,Πεδίον του Άρεως, Κεραμεικό ) ποσά παρόμοια με τους ομογενείς από τη Γερμανία και σε περιοχές όπου υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, αυξάνουν το κεφάλαιο επένδυσης ανάλογα με την ευκαιρία .

Παράλληλα, επιλέγουν το Μαρούσι και γενικότερα τις καλές περιοχές των Βορείων Προαστίων και τον Πειραιά που τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, επιλέγουν και περιοχές των Νοτίων Προαστίων όπως τη Βάρκιζα, την Ανάβυσσο και το Σούνιο.
Οι ομογενείς από Αφρικανικές χώρες και χώρες της Σαουδικής Αραβίας , επιλέγουν κυρίως κατοικίες στα Νότια Προάστια.

Περιφέρεια Ηπείρου

Ομογενείς από τον Καναδά, την Γερμανία και την Αγγλία αγοράζουν ακίνητα και
αγροτεμάχια στην περιφερειακή ενότητα της Άρτας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν πέτρινες παλιές κατοικίες 70τμ-80 τμ. με 300 τμ. οικόπεδο σε χωριά στα Τζουμέρκα που πωλούνται προς 30.000€ – 40.000 €.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Καναλάκι Πρεβέζης το καλοκαίρι διπλασιάζεται ο πληθυσμός της πόλης από τους ομογενείς που έχουν αγοράσει ακίνητα στη περιοχή.

Τη Θεσπρωτία επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Γερμανία. Επιλέγουν
διαμερίσματα στην Ηγουμενίτσα και τουριστικά ακίνητα σε περιοχές όπως Σύβοτα και
Πέρδικα .

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν προχωρήσει σε αγορές ακινήτων σε
περιοχές της περιφέρειας Στερεάς τα τελευταία δυο χρόνια. Οι τιμές στους Δελφούς
κυμαίνονται μεταξύ 1.100€-1.200 €/ τμ. Λίγο πιο ακριβά είναι τα ακίνητα στην Αράχοβα αφού οι τιμές διαμορφώνονται μεταξύ 1.200 και 1.300 € / τμ. Όσον αφορά το τίμημα για οικόπεδα εκτός οικισμού στην Αράχοβα ξεκινούν από 50.000 € και φτάνουν στις 100.000 € το στρέμμα.

Στο Γαλαξίδι, κάποιος μπορεί να βρει κατοικία με θέα στη θάλασσα από 1.000€ μέχρι 1.200 € / τμ. και από 700 € για κατοικία χωρίς θέα. Το τίμημα ανά στρέμμα ξεκινά από τις 4 .000€ και φθάνει τις 15 .000€.

Πολύ φθηνότερες είναι οι τιμές στην Άμφισσα και στη Λειβαδιά καθώς υπάρχουν σπίτια
άνω των 15-20 ετών που πωλούνται προς 500-600 €/ τμ.

Ομογενείς, όπως συνταξιούχοι από την Αυστραλία, έχουν επιστρέψει στην Ευρυτανία,
αγοράζοντας σπίτια ή ανακαινίζοντας παλιά πέτρινα. Διαμέρισμα 100 τμ. με παρκινγκ
κοστίζει από 85.000€ - 95.000€ έως και 195.000 € ανάλογα τη θέση και το έτος κατασκευής.

Την Εύβοια επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Γερμανία. Στην
Χαλκίδα, κατοικία 10ετίας με πάρκινγκ και αποθήκη πωλείται προς 1.000 € / τμ. ενώ
25ετίας προς 500-600 € /τμ .

Τη Λαμία επιλέγουν ομογενείς από Αυστραλία και Αμερική με καταγωγή από την περιοχή, αγοράζοντας παραθεριστικές κατοικίες. Ένα εξοχικό – βίλα 100 τμ στον Θεολόγο κοστίζει από 100.000 € έως 350.000 €. Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα και στις παραλίες για κολύμπι.

Στα Καμμένα Βούρλα μια κατοικία 100 τμ. πωλείται από 50.000€ έως 70.000 € και για
όσους επιλέγουν ένα μικρό διαμέρισμα – γκαρσονιέρα το κόστος δεν ξεπερνά τις 25.000€.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία και Βρετανία αγοράζουν μικρά ακίνητα και παλιά κτίρια και ξενοδοχεία για ανακαίνιση και ενοικίαση για βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Ενδιαφέρον υπάρχει για το Λουτράκι, το Κιάτο και το Βραχάτι. Στο Βραχάτι το κόστος για αγορά γκαρσονιέρας 35 τμ αγγίζει τις 30.000€-35.000 € .
Ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά αγοράζουν ακίνητα στη Λακωνία τα τελευταία 7 χρόνια, επενδύοντας σε γη, παλιά ξενοδοχεία και τον πρωτογενή τομέα, π.χ. ελαιοτριβεία.

Ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά με καταγωγή από την Αρκαδία
επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στη Δημητσάνα και το Λεβίδι καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού. Στη Δημητσάνα, παλιό ξενοδοχείο 160 τμ. κοστίζει 150.000 € έναντι 350.000 € πριν την κρίση ενώ παλιό σπίτι στο Λεβίδι πωλείται προς 70.000€.

Στη Μεσσηνία λόγω του Costa Navarino, η ζήτηση για ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή
αυξάνεται με ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Υπάρχει ζήτηση, οι τιμές κυμαίνονται από 250.000 €– 300.000 €για 4 στρέμματα κοντά σε θάλασσα. Όμως, 4 στρέμματα με ελιές σε απόσταση 3-4 χιλ. από την θάλασσα με θέα κυμαίνονται μεταξύ 30.000€- 50.000 €.

Στην Καλαμάτα, διαμέρισμα με φάτσα στην παραλία πωλείται προς 200.000 €, ενώ τα
νεόδμητα πωλούνται μεταξύ 1.800€ και 2.000€/τμ και τα σπίτια 15ετίας-20ετίας
πωλούνται από 900€ μέχρι 1.100 €/τμ.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Ν.Ηλείας και κυρίως στις περιοχές
Κουρούτα και Κυλλήνη, οι ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως ομογενείς από τη Γερμανία και την Αμερική που επιλέγουν είτε κατοικίες πλησίον ή/ και με θέα τη θάλασσα αλλά και
αγροτεμάχια με ελαιόδεντρα που μπορούν να κτίσουν μια κατοικία έως 80-100 τμ . Μη ξεχνάμε ότι ο Ν. Ηλείας με την Μύκονο της Πελοποννήσου τη γνωστή Κουρούτα, αποτελεί μια περιοχή που τουριστικά έχει να δώσει πάρα πολλά αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.
Τη Ναύπακτο και το Μύτικα επιλέγουν κυρίως ομογενείς από τις ΗΠΑ, Αυστραλία αλλά και από τη Γερμανία .

Κυκλάδες

Το νησί των ανέμων επιλέγουν ομογενείς από ΗΠΑ, Αυστραλία και Μέση Ανατολή.
Αναζητούν βίλες αξίας από 800.000 έως 1,5 εκατ. € ή ανολοκλήρωτες οικοδομές που
μπορούν να αγοράσουν σχετικά φθηνά και να ολοκληρώσουν οι ίδιοι. Οι ζητούμενες τιμές για ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο κυμαίνονται μεταξύ 5.500€ και 7.500 € ανά
τετραγωνικό ανάλογα τη περιοχή, αν και μπορούν να βρεθούν και ευκαιρίες με χαμηλότερες τιμές. Η τιμή για μια νεόδμητη βίλα με όλες τις πολυτέλειες μπορεί να
ξεπεράσει και τις 10.000€ το τετραγωνικό.

Τη Νάξο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Νότιο Αφρική αγοράζουν ακίνητα στο νησί τα τελευταία χρόνια . Τα εντός σχεδίου σπίτια στη χώρα κοστίζουν από 2.500€ έως 3.000 € / τμ .

Τη Σαντορίνη επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία,
επιδεικνύουν επίσης ενδιαφέρον να αγοράσουν για τους ίδιους ή τα παιδιά τους. Οι τιμές για την αγορά 15 στρεμμάτων με σκοπό την κατασκευή ξενοδοχείων κοστίζουν από 500.000 € έως 1 εκ. €. Τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου κοστίζουν από 80.000€ έως 150.000 €.

Όσον αφορά τις τιμές των σπιτιών, ένα σπίτι χωρίς θέα στο Ακρωτήρι μπορεί να αγορασθεί από 3.000€ έως 3.500 €/ τμ , αλλά ανάλογα με τη θέα μπορεί να φτάσει και τις 5.000 €/τμ.

Ενώ ένα σπίτι στην Καλντέρα με θέα κοστίζει πάνω από 10.000 €/ τμ.
Τη Σύρο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που έχουν καταγωγή από το νησί .Ένα στρέμμα εντός οικισμού στην Ποσειδωνία που μπορεί να οικοδομήσει 400 τμ. κυμαίνεται από 30.000 € έως 70.000 €. Στην Ερμούπολη, παλιά σπίτια πωλούνται από 40.000€ έως 70.000 € .

Το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών στο νησί της Ιου είναι ομογενείς, π.χ. από την
Αυστραλία. Έχουν αγοράσει μαγαζιά και ξενοδοχεία τα τελευταία χρόνια. Αξίζει να
σημειωθεί ότι το 14% της έκτασης του νησιού ανήκει στον Ελληνοαμερικανό Άγγελο
Μιχαλόπουλο.

Αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων πωλείται σήμερα προς 50.000 €, στο Μαγγανάρι 4 στρέμματα πωλούνται 100.000 €. Παλιά πέτρινα σπίτια δίπατα των 50τμ-60 τμ που χρήζουν σημαντικών επισκευών πωλούνται από 25.000€ έως 60.000 € στην παλιά Χώρα. Οι τιμές των νέων σπιτιών κυμαίνονται από 200.000€ έως 300.000 ευρώ

Την Αμοργό επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία αποτελώντας τους κυριότερους αγοραστές ακινήτων στο νησί. Το κόστος αγοράς κατοικίας 110 τμ σε οικισμό με κήπο κοστίζει 300.000 €. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν διατίθενται πολλά ακίνητα προς πώληση. Όσον αφορά τα αγροτεμάχια, 4-5 στρέμματα που πωλούνται στο Βόρειο τμήμα κοστίζουν 70.000 € ενώ στην Ανατολική πλευρά του νησιού που έχει κλίση τα 30-40 στρέμματα πωλούνται από 200.000€ έως 220.€.

Την Μήλο επιλέγουν οι ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων εκτός οικισμού χωρίς θέα κοστίζει από 28.000€ έως 30.000€ σήμερα .Επίσης, αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με θέα κοστίζει 100.000€. Σε χωριά χωρίς θέα, παλιές πέτρινες μονοκατοικίες πωλούνται από 900 €/τμ έως 1.200€/τμ.

Δωδεκάνησα

Έντονη παρουσία στην Νίσηρο έχουν ομογενείς από τις ΗΠΑ.
Την Πάτμο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Υπάρχει ισχυρό
ενδιαφέρον και λίγα ακίνητα με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι υψηλές. Παλιό σπίτι 120 τμ. πωλείται περίπου 600.000€ ενώ μεγάλα αρχοντικά των 300 τμ. πωλούνται πάνω από 2.000.000 €. Το κόστος κατασκευής κυμαίνεται από 2.500€/τμ έως 3.000 €/τμ.. Εκτός της χώρας, τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου με θέα τη θάλασσα πωλούνται από 50.000 € έως 60.000€.

Ιόνια Νησιά

Πολλοί ομογενείς επιλέγουν παλαιές κατοικίες ή/και κτίρια με στόχο την τουριστική
εκμετάλλευση , όπως από τις ΗΠΑ ομογενείς αγόρασε πανσιόν 10 δωματίων προς 200.000 € και την επισκεύασε με 50.000 € για να την νοικιάζει προς 35.000 € τον χρόνο σε εταιρεία διαχείρισης τουριστικών ακινήτων. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Κέρκυρα . Κατοικία 10-15 ετών 120 τμ. σε αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου χωρίς θέα στη θάλασσα πωλείται προς 150.000€ και με θέα προς 200.000 €.

Ένα στρέμμα εντός οικισμού που χτίζει κατοικία 700 τμ. πωλείται πάνω από 200.000 €.
Στη Κεφαλονιά, στο Ληξούρι, κάποιος μπορεί να βρει αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων εκτός
σχεδίου με θέα την θάλασσα από 20.000€ έως 30.000 € και εντός σχεδίου σε περιφερειακά χωριά από 15.000€ και άνω. Οικόπεδο 500 τμ. εντός οικισμού ανάλογα με την τοποθεσία πωλούνται από 25.000€ έως 50.000€. Στην Βόρεια Κεφαλονιά, οικόπεδο 500 τμ. σε περιφερειακά χωριά πωλούνται από 35.000€ έως 40.000 € και άνω. Εκτός σχεδίου, αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με καλή θέα πωλείται από 40.000€ έως 50.000€. Οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες στο Φισκάρδο όπου σπίτι 50 τμ. σε καλό σημείο με πισίνα και θέα πωλείται προς 550.000€.

Στη Ζάκυνθο, κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει 4 στρέμματα από 20.000€ έως 30.000€. Ένα παλιό σπίτι 35-45 τμ. αρωγής, όπως αποκαλούνται εκείνα που χτίστηκαν μετά τον μεγάλο σεισμό της δεκαετίας του 1950, με 800 τμ.- 1 στρέμμα με θέα ή κοντά σε θάλασσα πωλούνται από 40.000€ έως50.000 €. Ένα στρέμμα που χτίζει μέχρι 400 τμ. στο Βασιλικό μπορεί να αγορασθεί από 40.000€ έως 60.000 €.

Στη Λευκάδα, τέσσερα στρέμματα με θέα κοστίζουν πάνω από 100.000€-120.000€.
Οικόπεδο 400 τμ. έξω από το Νυδρί και την πόλη της Λευκάδας πωλούνται προς 100.000€- 120.000€. Φθηνότερα οικόπεδα εντός οικισμού μπορεί κάποιος να βρει περιμετρικά των Βόρειων χωριών αλλά συνήθως έχουν μεγάλες κλίσεις και δεν έχουν δίκτυα. Νεόδμητα αστικά ακίνητα στην Λευκάδα πωλούνται προς 2.000€/τμ. ενώ 10ετίας-15ετίας προς 1.500 € / τμ.

Νησιά Βορείου Αιγαίου

Τη Χίο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά . Στην πόλη, τα νέα σπίτια
πωλούνται προς 1.200 € /τμ. ενώ υπάρχουν παλιά σπίτια 80 τμ. στο κέντρο που χρήζουν ανακαίνισης και πωλούνται από 35.000€ -40.000€ έως 100.000 € ανάλογα τη κατάσταση που βρίσκονται και το σημείο. Σε όλα τα χωριά υπάρχουν πέτρινα σπίτια που πωλούνται προς 20.000€-30.000€έκαστο με το κόστος της ριζικής ανακαίνισης να ανέρχεται προς 400€- 500€/ τμ. Όσον αφορά τα χωράφια με μαστιχόδεντρα που ευδοκιμούν μόνο στη Νότια Χίο, κάποιος θα μπορούσε να τα αγοράσει προς 3.000€το στρέμμα συν 50€το μαστιχόδενδρο.

Τα τέσσερα στρέμματα εκτός σχεδίου πωλούνται από 70.000€ έως 80.000€κοντά στη πόλη και από 30.000€ έως 50.000€ μακριά από την θάλασσα. Τα αρχοντικά του Κάμπου που έχτισαν Γενουάτες με μεγάλα τοιχία για να τα προστατεύουν από ανέμους ξεκινάνε από 500.000 €.

Στη Μυτιλήνη ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία ενδιαφέρονται για την αγορά
ακινήτων. Οι τιμές για τα αρχοντικά στην πόλη κυμαίνονται από 450.000€ έως 800.000 € έκαστο και για τα υπόλοιπα σπίτια από 1.000€/τμ έως 1.200 €/τμ., ενώ τα παλιά σπίτια προς 800 €/τμ. Στο Μόλυβο, τα παλιά σπίτια πωλούνται από 50.000€ έως 60.000€ και η βίλα προς 300.000€. Στην Αγιάσο, κάποιος μπορεί να βρει παλιό σπίτι με 40.000 €. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για την αγορά οικοπέδου εντός οικισμού, οι τιμές ξεκινάνε από 50.000€ έως 60.000€ και φτάνουν τις 80.000€ για οικόπεδα 1.200 τμ. εντός οικισμού με θέα. Τα τέσσερα στρέμματα εκτός οικισμού κοστίζουν από 50.000€ έως 150.000€ ανάλογα με την τοποθεσία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ακίνητα: «Ποδαρικό» με νέες αντικειμενικές αλλά και μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σχετικές ειδήσεις