ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπάκας στο Newsbomb.gr για αντικειμενικές αξίες:«Σε ποιες περιοχές θα "εκτοξευτούν" οι τιμές»

Μπάκας στο Newsbomb.gr για αντικειμενικές αξίες:«Σε ποιες περιοχές θα "εκτοξευτούν" οι τιμές»

Αντικειμενικές αξίες: Πώς θα υπολογιστούν οι τιμές των ακινήτων - Στο φουλ οι μηχανές με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. 

Το αργότερο μέχρι τις 17 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων ώστε να καθοριστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε ΦΕΚ, οι εκτιμητές θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν και σε κάποιες θα μειωθούν.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον κ. Θεμιστοκλή Μπάκα, Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates για τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

«Η Κομισιόν έχει ήδη δείξει "κίτρινη" κάρτα για την καθυστέρηση στην ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα με τις εμπορικές. Πέρυσι υλοποιήθηκε η πρώτη φάση της ευθυγράμμισης και, όπως αναφέρεται στην έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου, η δεύτερη φάση θα πρέπει να είχε γίνει μέχρι τα μέσα του 2019 έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκας στο Newsbomb.gr.

Μετά την υπερψήφιση στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών δρομολόγησε αλλαγές καθώς πέραν της εξίσωσης η οποία θα γίνει με τεχνοκρατικούς όρους (δηλαδή με χρήση διαθέσιμων στοιχείων από τις αγοραπωλησίες, πληροφοριών που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και γνωμοδότηση των ορκωτών εκτιμητών) προώθησε και την επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο έχει εντάξει στο μεταρρυθμιστικό του προγραμματισμό την αναμόρφωση του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα «μία αναμόρφωση μέσα από τη χωρική επέκταση, τον
τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ώστε να
καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη» επισήμανε.

Πλέον, το αργότερο μέχρι τις 17 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη την επικράτεια οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων. Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, οι εκτιμητές θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων ακινήτων.

«Σε πολλές περιοχές της Αθήνας οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών ιδιαίτερα όσο αφορά τις άλλοτε υποβαθμισμένες περιοχές τους κέντρου που ακόμη και τα νεόδμητα ακίνητα βρέθηκαν στα αζήτητα εν μέσω οικονομικής κρίσης » εκτιμά κ. Μπάκας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, «χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περιοχές, Άγιος Ελευθέριος και Άγιος Νικόλαος που εντός τεσσάρων ετών οι ζητούμενες τιμές πώλησης αυξήθηκαν 57,1 % και 40,35% αντίστοιχα . Ενώ, ‘’πρωταθλητής ‘’ αυξήσεων κατά 74,76% είναι η Πλατεία Αττικής για το κέντρο τη Αθήνας» τόνισε στο Newsbomb.gr.

«Εντυπωσιακές είναι και οι αυξήσεις που καταγράφονται στα Νότια Προάστια της Αθήνας και ιδιαίτερα στη Βούλα, Γλυφάδα και Ελληνικό που οι αυξήσεις έχουν αγγίξει το +49,3%, +45,7% και 50,7% αντίστοιχα» είπε ο κ. Μπάκας.

«Η περιοχή που κερδίζει τις εντυπώσεις στα νότια προάστια είναι η Καλλιθέα , η αύξηση των τιμών για νεόδμητα ακίνητα άγγιξε το +73%» συμπλήρωσε.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα», που απευθύνεται σε πολίτες από χώρες εκτός της Ε.Ε., στην εκτόξευση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων κυρίως στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών τα προηγούμενα 2 χρόνια καθώς και του γεγονότος ότι στην Αθήνα δημιουργήθηκαν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες λόγω της ραγδαίας μείωσης των τιμών τα χρόνια της κρίσης.

«Μη ξεχνάμε ότι η Ελληνική κτηματαγορά κατά το διάστημα του τρίτου τριμήνου του 2008 μέχρι και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, κατέγραψε μεσοσταθμική μείωση Πανελλαδικά 42,4% , ενώ σε πολλές περιπτώσεις, η μείωση άγγιξε και το 60% » διευκρίνισε.

Η εικόνα στην κτηματαγορά αλλάζει πολλοί επενδυτές διακρίνουν μέσα σε σύντομο
χρονικό διάστημα οι επενδύσεις τους να είναι ήδη κερδοφόρες, ιδιαίτερα όσοι επένδυσαν στο κέντρο των Αθηνών, όπου οι τιμές σε πολλές περιπτώσει έχουν αυξηθεί ακόμη και 30% τα τελευταία 2 χρόνια.

«Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που επενδυτές αγόρασαν ολόκληρες πολυκατοικίες σε τιμές ευκαιρία στις άλλοτε υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας με στόχο την άμεση ανακαίνιση και μεταπώληση τους σε πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούσαν την αγορά 2 ή και 3 διαμερισμάτων συνολικής αξίας 250.000 ευρώ με στόχο τόσο τη χρυσή βίζα όσο και την εκμετάλλευσή τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης» τόνισε ο κ. Μπάκας.

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μη χαθούν οι μειώσεις του 2019 (κατά 22% μεσοσταθμικά), αλλά και να προκύψει κάποιο αλλά μικρότερο όφελος από τη δεύτερη δόση των μειώσεων, η οποία θα είναι της τάξεως του 8% μεσοσταθμικά.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι οι αντικειμενικές αξίες να μην αποτελέσουν εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής, αλλά να δημιουργηθούν οι αξίες εκείνες που θα βοηθήσουν την αγορά και ταυτόχρονα θα φέρουν έσοδα και στα ταμεία του Δημοσίου μέσω των αγοραπωλησιών» κατέληξε ο κ. Μπάκας.

Δείτε αναλυτικά σε ποιες περιοχές θα «εκτοξευτούν» οι τιμές στα ακίνητα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό - Δείτε πότε και πόσα θα πάρετε

Σχετικές ειδήσεις