ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο: Πόσα χρωστά στους ιδιώτες - Πώς θα μειωθούν οι οφειλές του

Δημόσιο: Πόσα χρωστά στους ιδιώτες - Πώς θα μειωθούν οι οφειλές του

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια - Ωστόσο  παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ακόμα

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκαν από το γενικό λογιστήριο του κράτους, οι οφειλές του Δημοσίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Την πρώτη θέση στη λίστα των οφειλών καταλαμβάνουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και ακολουθούν τα νοσοκομεία. Σε ό,τι αφορά τις οφειλές των υπουργείων, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Εθνικής Άμυνας και στη δεύτερη το υπουργείο Παιδείας.

Πώς θα μειωθούν οι οφειλές του Δημοσίου

Σύμφωνα με το δελτίο μηνιαίων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύει το γενικό λογιστήριο του κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο σε σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με τον Οκτώβριο του 2019.

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Βάσει της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα πρέπει να παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να αποσπάσει θετικές παρατηρήσεις στην επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έως το τέλος του έτους, εκτός από περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ που θα αφορούν σε εκκρεμείς συντάξεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Κρυφό μπόνους έως 177 ευρώ τον μήνα – Ποιοι θα το πάρουν (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Σχετικές ειδήσεις