ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Πρόσθετη μείωση ΕΝΦΙΑ 8% για μικρομεσαίες περιουσίες

Σταϊκούρας: Πρόσθετη μείωση ΕΝΦΙΑ 8% για μικρομεσαίες περιουσίες

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών για τις αλλαγές στους φόρους ακινήτων -  Ο κ. Σταϊκούρας άφησε «ανοικτό» το ενδεχόμενο οι νέες αντικειμενικές αξίες για τις μεταβιβάσεις να μην ισχύσουν από φέτος. 

Το πλαίσιο με το οποίο διευρύνεται και βελτιώνεται το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Οpen.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε πρόσθετη μείωση 8% για τον ΕΝΦΙΑ στις μεσαίες και μικρές περιουσίες, που δεν θα «ψαλιδίζεται» από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Ερωτηθείς για το αν η μείωση κατά 8% θα είναι «καθαρή» σε σχέση με τα όσα πληρώνουν έως τώρα τα νοικοκυριά, ο κύριος Σταϊκούρας είπε «εξαρτάται για ποια περιουσία μιλάτε. Για την πλειοψηφία των περιουσιών θα υπάρξει πρόσθετη μείωση. Αλλά αν μου πείτε για Πλούτο που θα έπρεπε να φορολογείται υψηλότερα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές αλλά δεν φορολογείται, αν θα έπρεπε σε αυτόν τον Πλούτο να του δώσω και επιπλέον οφέλη 8%, η απάντηση είναι "όχι", αυτό δεν θα γίνει» επισήμανε.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως θα υπάρξει ένα ενιαίο σχήμα προστασίας έναντι οκτώ σχημάτων που υπάρχουν σήμερα. Παράλληλα είπε πως θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για πολίτες και επιχειρήσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν και τα βρήκαν δύσκολα την προηγούμενη δεκαετία και πρόσθεσε πως θα βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ενώ θα υπάρξει ειδική πρόνοια για ευάλωτα νοικοκυριά.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή και αργότερα «όταν θα είμαστε έτοιμοι» είπε ο υπουργός ενώ δεσμεύτηκε να επανέλθει στο μέλλον όταν θα υπάρχουν επιπλέον στοιχεία.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να μην επιβαρύνει τα νοικοκυριά με μεσαία και μικρή ακίνητη ιδιοκτησία. Εξήγησε ότι έρχεται ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα περίπου 2.900 περιοχών και σε αυτές τις περιοχές μπορεί να υπάρξουν και μειώσεις (ενδεχομένως πχ σε ορεινά χωριά) αλλά και επιβαρύνσεις.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι νέες αντικειμενικές αξίες για τις μεταβιβάσεις να μην ισχύσουν από φέτος, αλλά να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις και γονικές παροχές με βάσει τις υφιστάμενες τιμές ζώνης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ αφορολόγητα

Σχετικές ειδήσεις