ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε «ανοίγει» το TAXISnet

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε «ανοίγει» το TAXISnet
Pixabay

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Στα τέλη Μαρτίου νωρίτερα συγκριτικά με πέρυσι, εκτιμάται ότι θα ανοίξει το TAXISnet για να υποβάλουν ηλεκτρονικά πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι τις φορολογικές δηλώσεις 2020 και την φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2019. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 θα «ανέβει» προς τα τέλη Μαρτίου, ενώ η προθεσμία που θα δοθεί -πλην των πιθανών παρατάσεων- για την υποβολή τους θα είναι τα τέλη Ιουνίου.

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις -που αφορούν τα εισοδήματα του 2019- δεν θα υπάρξουν σημαντικές διαφορές από την περσινή χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2019.

Η ηλεκτρονική συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης έχει απλοποιηθεί αρκετά. Αν ο φορολογούμενος διαμένει σε δική του ιδιόκτητη κατοικία ή σε δωρεάν παραχωρηθείσα, κατέχει κινητή περιουσία που δεν έχει μεταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2019 (π.χ. δεν έχει αλλάξει αυτοκίνητο), τα βήματα που απαιτούνται είναι απλά και η διαδικασία εύκολη, καθώς τα περισσότερα στοιχεία που πρέπει να δηλωθούν και φέτος είναι προσυμπληρωμένα στους αντίστοιχους κωδικούς από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Το σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι οι ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις για τους συζύγους

Τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σχετική τους αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2020, μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις 2020: Αντίστροφη μέτρηση για ξεχωριστή φορολογική δήλωση συζύγων

Υπενθυμίζεται πως στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα ισχύει το περυσινό σύστημα σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-banking, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες).

Η έκπτωση φόρου θα ισχύει όταν οι ηλεκτρονικές δαπάνες καλύπτουν:

  • 10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

Σε περίπτωση που πληρούνται τα παραπάνω ποσοστά τότε για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα ισχύει η εξής έκπτωση φόρου:

  • 1.900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.
  • 1.950 ευρώ, εάν υφίσταται ένα προστατευόμενο τέκνο.
  • 2.000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.
  • 2.100 ευρώ εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΠΕΚΑ - Επιδόματα 2020: Δείτε ΕΔΩ πότε θα μπουν τα χρήματα στους δικαιούχους

Σχετικές ειδήσεις