ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοροναϊός: Κραχ στο Χρηματιστήριο με το… καλημέρα – Με -13% άνοιξε ο Γενικός Δείκτης

Κοροναϊός: Κραχ στο Χρηματιστήριο με το… καλημέρα – Με -13% άνοιξε ο Γενικός Δείκτης
INTIME NEWS

Συνθήκες κατάρρευσης στο Χρηματιστήριο, που άνοιξε με τεράστιες απώλειες λόγω του ξεσπάσματος της επιδημίας του κοροναϊού.

Με τα ταμπλό διεθνώς να κοκκινίζουν και τους επενδυτές να τρέπονται σε άκακτη φυγή λόγω των φόβων για μια παγκόσμια ύφεση εξαιτίας του κορωνοϊού, ο γενικός δείκτης έπεσε κάτω και από το όριο των 600 μονάδων λίγο μετά τις 10:40.

To κλίμα στο χρηματιστήριο είναι τέτοιο που έχουν πέσει απανωτές αγορές πώλησης με αποτέλεσμα να έχει «τρελαθεί» ο μέσος όρος ανοίγματος στου γενικού δείκτη.

Η ελληνική αγορά επηρεάζεται από τις μεγάλες απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω του κοροναϊού, σε συνδυασμό τον πόλεμο τιμών που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου.

Σε ελεύθερη πτώση και ο τραπεζικός δείκτης μετά το κραχ της Παρασκευής, και κινείται στο -18,34% και στις 412,59 μονάδες, με την Alpha Bank να καταγράφει πτώση 19,45%, την Πειραιώς 31,48%, την Εθνική 19,27% και τη Eurobank 11,84%.

Στα υπόλοιπα blue chips κυριαρχεί επίσης το απόλυτο χάος με την ΔΕΗ να καταρρέει με πτώση 40%, ο ΟΤΕ κινείται στο -27,5%, η Lamda Development στο -27,6%, ο Fourlis στο -26,16%, η Jumbo στο -25,50%, η Σαράντης στο -20,45%, η ΕΧΑΕ στο -19,29%, η Τέρνα Ενεργειακή στο -18,19% και η Motor Oil στο -13%. Καμία μετοχή στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών δεν κινείται ανοδικά.

Ο έως τώρα απολογισμός της κρίσης λόγω κοροναϊού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και η ταχύτητα με την οποία εξαϋλώθηκαν οι αποτιμήσεις στο ταμπλό, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους τριγμούς που προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 30% τις τελευταίες δύο και κάτι εβδομάδες και από το ξεκίνημα του βίαιου sell-off στις 24 Φεβρουαρίου που προκάλεσε η εξάπλωση του νέου ιού στην Ιταλία, ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση που αγγίζει το 46%, ενώ πάνω από 17 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης εταιριών πετρελαίου και αερίου υποχώρησε κατά 7,3%, με τις τιμές του αργού να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αφού η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο τιμών μειώνοντας τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοινώνοντας σχέδια για δραματική αύξηση της παραγωγής τον επόμενο μήνα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Χτυπούν» μέσω τηλεφώνου – Αυτή είναι η νέα απάτη που απειλεί πολίτες (pics)

Σχετικές ειδήσεις