ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός - Eurogroup: Στο τραπέζι τα 410 δισ. ευρώ του ESM και η έκδοση ευρωομολόγου

Κορονοϊός - Eurogroup: Στο τραπέζι τα 410 δισ. ευρώ του ESM και η έκδοση ευρωομολόγου
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 σήμερα Τρίτη (24/03), θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα χρήσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην μάχη για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού και στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου.

Ωστόσο, οι συναινέσεις που απαιτούνται για να ληφθούν οι κρίσιμες αυτές αποφάσεις, φαίνεται πως δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.

Μπορεί χθες οι υπουργοί Οικονομικών της EE, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς τις επιπτώσεις του κορονοϊού, να αποφάσισαν τη χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για πρώτη φορά στην ιστορία της ΟΝΕ, ωστόσο για χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία αυτή η κίνηση είναι αρκετή και δεν απαιτούνται πλέον πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Αυτό φάνηκε από παρέμβαση που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα. Μετά το Ecofin σχολίασε στο twitter τα εξής: «Χαιρετίζουμε τη σημερινή ενεργοποίηση από το Συμβούλιο Ecofin της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την έγκριση του πακέτου κρατικών ενισχύσεων. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να διαθέτουν επαρκή περιθώρια για να κάνουν ό, τι χρειάζεται για να καταπολεμήσουν τον ιό COVID-19 και τις οικονομικές του επιπτώσεις».

Η αναφορά σε «επαρκή περιθώρια» ερμηνεύθηκε ως ένδειξη δυσανεξίας της Ολλανδίας στο αίτημα Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας για χρήση των 410 δισ. ευρώ του ESM για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πλήρη μάλιστα ευελιξία.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Σύμφωνα με τα κράτη αυτά ο ESM εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού πρέπει να παράσχει δανεισμό χωρίς όρους και Μνημόνια και να αναπτύξει μια ταχεία γραμμή χρηματοδότησης παρόμοια με αυτή του ΔΝΤ (rapid financing instrument). Ακόμη, υποστηρίζουν πως ο δανεισμός ενός κράτους από τον ESM για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού πρέπει να ξεκλειδώνει τις οριστικές νομισματικές συναλλαγές (outright monetary transactions - ΟΜΤ) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χωρίς προαπαιτούμενα. Τέλος, ζητούν την επέκταση της χρηματοδότησης του ESM μέσω πολλαπλών πιστωτικών γραμμών σε όλα τα κράτη μέλη που αναλαμβάνουν δράση κατά του κορονοϊού, αποφεύγοντας έτσι το στίγμα για μια χώρα μεμονωμένα.

Ωστόσο, οι θέσεις αυτές δεν έχουν γίνει ακόμη αποδέκτες από Γερμανία και Ολλανδία, που φέρονται να επιμένουν πως η πρόσβαση μιας χώρας στα κεφάλαια του ESM πρέπει να συνοδεύεται από Μνημόνιο, μη αναγνωρίζοντας έτσι την έκτακτη κατάσταση που προκαλεί ο κορονοϊός, ως επαρκή συνθήκη για την κάμψη των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του ESM.

Χθες, αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20 η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ξεκαθάρισε πως ακόμη περισσότερα μέτρα θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία «ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο». Η παρέμβαση αυτή εκλήφθηκε ως προτροπή προς την ευρωζώνη να καταλήξει σήμερα σε αποφάσεις που δεν θα τροφοδοτήσουν την αβεβαιότητα και θα θεωρηθούν πειστικές από τις αγορές.

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απαγόρευση κυκλοφορίας - forma.gov.gr: Νέες εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις - Δείτε τη λίστα

Κορονοϊός: Μήπως έχεις τον ιό και δεν το ξέρεις; - Αυτό είναι το σημάδι που πρέπει να προσέξεις

Σχετικές ειδήσεις