ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα 400 ευρώ στα ΑΤΜ και η διασπορά ηλιθιότητας

Τα 400 ευρώ στα ΑΤΜ και η διασπορά ηλιθιότητας

Εδώ και λίγες ώρες μία εκθετική διασπορά ηλιθιότητας κατακλύζει τα social media αναφορικά με τις αλλαγές που έρχονται στις συναλλαγές μας με τις τράπεζες λόγω το κορωνοϊού.

Ορισμένοι σαλτιμπάγκοι που τροφοδοτούνται και, ίσως ζουν μέσα από την τρομολαγνεία, βρήκαν την ευκαιρία να διασπείρουν ψεύδη πως τίθενται σε ισχύ capital controls και πλέον θα μπορούμε να βγάζουμε μόνο 400 ευρώ από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Ορισμένοι εξ αυτών και ανειδίκευτοι που χόρτασαν δημόσιο χρήμα τα προηγούμενα χρόνια όταν η χώρα δεν είχε ευρώ ούτε για τα στοιχειώδη. Πάμε να δούμε λοιπόν τι έχει γίνει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Τραπεζών, αλλάζουν οι συναλλαγές μας στις τράπεζες σε μία προσπάθεια να εναρμονιστούν και με τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Μεταξύ των ανακοινώσεων (διαβάστε ΕΔΩ την σχετική είδηση) περιλαμβάνεται η εξής διατύπωση. «Αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση της χρεωστικής κάρτας, στα ΑΤΜ. Εννοείται ότι όποιος επιθυμεί να προχωρήσει σε ανάληψη μεγαλύτερου ποσού μπορεί να το πράξει είτε μέσω ΑΤΜ είτε μέσω του γκισέ».

Για ένα μυαλό στοιχειώδους IQ και γνώσεων γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω πως εάν θέλεις να κάνεις ανάληψη έως 400 ευρώ πρέπει αποκλειστικά να την κάνεις μέσω ΑΤΜ.

Γιατί αποφασίστηκε κάτι τέτοιο; Μα φυσικά για να περιοριστούν οι διαπροσωπικές επαφές για τα μικρά ποσά. Πώς διέρρευσε η μπαρούφα των capital controls; Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να μας πουν πως λόγω των συνθηκών δεν θα μπορούμε να βγάλουμε περισσότερα από 400 ευρώ στην τράπεζα με ξεκάθαρο στόχο να κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση.

Τα πράγματα όμως είναι απλά. Ας αφήσουμε στην άκρη την κυβέρνηση, ο καθείς κάνει όποια κριτική θέλει σε αυτήν. Πόσο γελοίος, όμως, πρέπει να είσαι για να διασπείρεις τέτοια fake news σε μία πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο κατάσταση προσπαθώντας να χτίσεις πολιτικό αφήγημα μέσω του πανικού;

Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να δώσουμε απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Ο βίος και η πολιτεία ορισμένων είναι η καλύτερη βιτρίνα τους, όσο κι αν προσπαθούν να παρουσιάσουν πως διαμορφώνουν πολιτικό λόγο με τις παρεμβάσεις τους.

Εδώ, όμως, χρειάζεται και η ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί σε μία χώρα με διείσδυση των smartphones άνω του 80% να μην μπορούμε να ξεχωρίσουμε ακόμα και τα πιο κραυγαλέα ψεύδη. Ας σοβαρευτούμε λίγο…

UPD. Την ώρα που γράφονταν οι παραπάνω λέξεις βγήκε νέα ανακοίνωση της Ένωσης Τραπεζών στην οποία διευκρινίζει τα εξής: «Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε περιορισμός ως προς τις ελεύθερες αναλήψεις μετρητών και οι συναλλασσόμενοι δύνανται να αναλαμβάνουν όποια ποσά επιθυμούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρό επεισόδιο στον Έβρο:Επίθεση δουλεμπόρων με…χατζάρες σε φουσκωτό του Λιμενικού μέσα στο ποτάμι

Σχετικές ειδήσεις