ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ - ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός – Αυτά είναι τα μέτρα για την Οικονομία: Επίδομα 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους

Κορονοϊός – Αυτά είναι τα μέτρα για την Οικονομία: Επίδομα 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους
INTIME NEWS

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Την επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το πρωί της Δευτέρας. Συνολικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον μήνα Απρίλιο καλύπτονται 1,7 εκατ. μισθωτοί 800.000 επιχειρήσεις και 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μέτρα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, ανακοινώθηκαν σήμερα το οικονομικό επιτελείο, μέτρα που αποφασίστηκαν χθες Κυριακή σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τους υπουργούς, Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Τις ανακοινώσεις ξεκίνησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας πως «κατανέμουμε το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης δίκαια».

Εισαγωγικά, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακουφίζει εργαζομένους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων, απλώνει δίχτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον έκανε λόγο για σχέδιο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας με αίσθημα δικαίου στο πλαίσιο των διαθέσιμων εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων.

Η κυβέρνηση κατανέμει, όπως ανέφερε, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης με μεγαλύτερη συμμετοχή και συμβολή του κράτους. Με σεβασμό στις τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εφαρμόζονται πολιτικές με στόχο να κρατηθεί η οικονομία όρθια και ζωντανή, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, την μετά-κορωνοϊό εποχή.

Βασικά σημεία ανακοινώσεων του κ. Σταϊκούρα:

1. Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα την λάβουν.

2. Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων και καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% των νομικών προσώπων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων οφειλών προς την Εφορία. Όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας για το 99% των επιχειρήσεων, που καλύπτονται από τα μέτρα προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία. Για τις βεβαιωμένες οφειλές Απριλίου παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

3. Καλύπτονται 700.000 ελ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που συνιστούν το 76% του συνόλου.

4. Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων 1 δισ. απευθείας από το κράτος.

5. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους. Επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ και όσοι εργάζονται στην Πολιτική Προστασία. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες.

6. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων.

7. Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς τον πρωτογενή τομέα. Διατίθεται άμεσα από το ΥΠΟΙΚ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ποσό των 150.000.000 ευρώ ενώ θα αξιοποιηθούν άμεσα χρηματοδοτικά εργαλεία.

8. Προβλέπεται δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

Το συνολικό πακέτο ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ και τα 6,8 δισ. ευρώ, πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας. Αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουμε την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Η συνολική επιβάρυνση των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δις ευρώ μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

«Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη, αλλά παροδική» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε πως απαιτείται ψυχραιμία και ρεαλισμός.

Οι ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης, έκανε λόγο για «μάχη» από την κυβέρνηση πρώτα στην Υγεία και ύστερα στην Οικονομία.

1. Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο όλη την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των ενήμερων οφειλετών από το υπουργείο Ανάπτυξης.

2. Όσοι είναι σε προστασία, οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που εντάσσονται σε προστασία, δικαιούνται από τις τράπεζες αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.

3. Κατατίθεται το πρώτο δισ. ευρώ προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα επιχειρήσεων έτσι ώστε να είναι σε θέση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στα μέτρα να λάβουν χρηματοδότηση άμεσα για να μπορέσει η οικονομία να έχει ρευστότητα.

Οι ανακοινώσεις του Γιάννη Βρούτση

Εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Η κυβέρνηση εκτιμά - και το έχει αποδείξει διαχρονικά - απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, ανέφερε ο υπουργός, γι΄ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους. Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα - αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης.

Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης.

Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι - ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

  • Ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες αιτήσεων: Σε λειτουργία για τους εργοδότες, ανοιχτή μέχρι 31/3. Την 1/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για εργαζόμενους. Από σήμερα στο ΕΡΓΑΝΗ νέα φόρμα υποβολής, εμπλουτισμένη με ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας.
  • Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.
  • Από σήμερα νέα φόρμα με τους νέους ΚΑΔ.
  • Από σήμερα το έντυπο εργοδοτών έχει εμπλουτισθεί με τους ΚΑΔ για τα shop in a shop αλλά και για τις ψηφιακές επιχειρήσεις.
  • Από 06/04 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορέσουν να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην ΕΡΓΑΝΗ.
  • Οικονομική ενίσχυση των 6 επιστημονικών κλάδων της χώρας μέσω ειδικού προγράμματος. Από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί εκπαιδευτικό επίδομα 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο για πρόγραμμα κατάρτισης. Είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Η πρώτη δόση 400 ευρώ θα καταβληθεί μετά τις 15 Απριλίου. Αν συνεχιστεί η κρίση θα ενταχθούν στον ειδικό καθεστώς από τον μήνα Μάιο .

  • Αν συνεχιστεί η κρίση οι ειδικές αυτές κατηγορίες και τον μήνα Μάϊο θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς και θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.
  • Για τις ασφαλιστικές εισφορές στην ΠΝΠ θα υπάρχει διάταξη για μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές για Φεβρουάριο και Μάρτιο. Όσοι τα καταβάλλουν θα έχουν δυνατότητα έκπτωσης και αν όχι από τον Σεπτέμβριο η καταβολή τους.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Μητσοτάκης σε βουλευτές και υπουργούς: Καταθέστε το 50% του μισθού σας

Σχετικές ειδήσεις