ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Voucher 600 ευρώ για τώρα - Τον Απρίλιο οι αιτήσεις για τα 800 ευρώ

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Voucher 600 ευρώ για τώρα - Τον Απρίλιο οι αιτήσεις για τα 800 ευρώ

 Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση - Από το Μάιο και οι επιστήμονες στο καθεστώς των 800 ευρώ - Σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας τον Απρίλιο.

 

Σε ανακοινώσεις νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, προχώρησε το πρωί της Δευτέρας (30/03), το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, περίπου 1,7 εκ. εργαζόμενοι θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης. Στο προστατευτικό πλαίσιο εντάσσονται 800.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων ενώ καλύπτεται το 86% των ΚΑΔ.

Την Δευτέρα 6 Απριλίου, σειρά έχουν οι θιγόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργοδότες ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν το σχετικό ψηφιακό έντυπο στο σύστημα Εργάνη για να λάβουν και οι ίδιοι την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Προϋπόθεση και σ΄αυτήν την περίπτωση είναι να διατηρηθούν στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας.

Το δώρο του Πάσχα διασφαλίζεται και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Όπως εξήγγειλε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της τέταρτης δέσμη μέτρων στήριξης, οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν έως το καλοκαίρι και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου την αναλογία του δώρου που καλύπτει το διάστημα έως ότου οι επιχειρήσεις ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή, ή πάγωσαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους. Το υπόλοιπο τμήμα του δώρου του Πάσχα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπενθυμίζεται πως το Δώρο υπολογίζεται βάσει της απασχόλησης την περίοδο 1η Ιανουαρίου με 30 Απριλίου.

Αντίθετα οι εργοδότες εκτός ΚΑΔ οφείλουν να καταβάλλουν το Δώρο έως τη Μεγάλη Τετάρτη αλλιώς κινδυνεύουν με τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Πότε θα υποβάλλουν αιτήσεις οι εργαζόμενοι στην ΕΡΓΑΝΗ

Οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν προθεσμία να υποβάλλουν αιτήσεις για την υπαγωγή των εργαζόμενων τους σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων μέχρι αύριο 31/3. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους. Στη συνέχεια, την Τετάρτη 1/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση τμηματικά έως τις 10 Απριλίου και ανά μέρα ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ως εξής:

  • Την 01/04/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
  • Την 02/04/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
  • Την 03/04/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
  • Την 04/04/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
  • Την 05/04/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
  • Την 06/04/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
  • Την 07/04/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
  • Την 08/04/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
  • Την 09/04/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
  • Την 10/04/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

Επιστήμονες: 600 ευρώ τον Απρίλιο και 800 το Μάιο

Έξι κλάδοι αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων θα ενισχυθούν μέσω ειδικού προγράμματος κατάρτισης επιδοτημένου από τα ΕΣΠΑ με το εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επίδομα θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.

Η πρώτη δόση 400 ευρώ θα καταβληθεί μετά τις 15 Απριλίου ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το επίδομα των 600 ευρώ για τους επιστήμονες αφορά αποκλειστικά τον μήνα Απρίλιο. Αν η κρίση συνεχιστεί, από τον μήνα Μάιο οι επιστημονικοί κλάδοι (οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) θα ενταχθούν στο καθεστώς που έχουν ενταχθεί οι μισθωτοί και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα λάβουν δηλαδή την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, από την 1η Μαίου έως 15 Ιουνίου.

Αναλυτικά, οι δικαιούχοι επιστήμονες θα μπορούν να υποβάλλουν σε ειδικό έντυπο αίτηση για την συμμετοχή τους στο εξειδικευμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων τους την επόμενη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα θα αφορά 10 εξειδικευμένους πιστοποιημένους θεματικούς κύκλους, από τους οποίους θα μπορούν να επιλέξουν έναν από αυτούς, που θα μπορούν να ολοκληρωθούν το πολύ εντός 10 ημερών.

Έως 10 Απριλίου η εμπρόθεσμη πληρωμή εισφορών

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αναμένεται να δημοσιευτεί θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενων και ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου (πληρωτέες έως αύριο 31/3) και Μαρτίου (πληρωτέες έως 30 Απριλίου) σε όσους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους, δηλαδή αύριο στις 31/03 και στις 30/04.

Αλλιώς μπορούν να παγώσουν τις πληρωμές έως την 1η Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Για την διευκόλυνση των ασφαλισμένων το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση του θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31 Μαρτίου στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές 10 μέρες μετά.

Και τα ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας στην ΕΡΓΑΝΗ

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας από σήμερα Δευτέρα 30 Μαρτίου υπάρχει στο σύστημα “Εργάνη” νέα φόρμα υποβολής η οποία είναι εμπλουτισμένη με τα ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποβάλλουν τις ειδικές ψηφιακές αιτήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πλήττονται βάσει ΚΑΔ. Επιπλέον, από σήμερα το Έντυπο Εργοδοτών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστεί με τις κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες “shop–in a – shop” και “επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε Μητρώο Online Media”.

Συμπληρωματική δήλωση

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάλεσε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση ως πληττόμενοι με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά, με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018, εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να δικαιωθούν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε ανοίγει το TAXISnet - Τι φόρο θα πληρώσουμε φέτος

Σχετικές ειδήσεις