ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορονοϊός – Νέο «όχι» της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγων: Ο ΕΜΣ το κατάλληλο εργαλείο

Κορονοϊός – Νέο «όχι» της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγων: Ο ΕΜΣ το κατάλληλο εργαλείο
Associated Press

Την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού εξακολουθεί να απορρίπτει το Βερολίνο, προκρίνοντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως το κατάλληλο εργαλείο.

«Είναι σαφές ότι η κρίση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και ότι σε αυτή την πρόκληση θα δοθεί ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και αυτό εν μέρει έχουν ήδη εφαρμόσει οι υπουργοί Οικονομικών (…) Το θέμα τώρα είναι πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Και σε αυτό είμαστε όλοι σύμφωνοι - στο ότι πρέπει να δοθεί γρήγορη, αποτελεσματική και αλληλέγγυα βοήθεια. Για αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε ο ΕΜΣ και είναι έτοιμος τώρα να δράσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Ντένις Κόλμπεργκ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε από την πλευρά του ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη εκφράζεται και με άλλους τρόπους και παρέπεμψε στην καθημερινή μεταφορά από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ασθενών από την Ιταλία και την Γαλλία για περίθαλψη στην Γερμανία. «Αυτό είναι ένα σημαντικό και ορατό δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», τόνισε.

Κομισιόν: Η απάντηση της Ευρώπης πρέπει να είναι γρήγορη

Η οικονομική απάντηση της Ευρώπης στην επιδημία του κορονοϊού πρέπει να βασιστεί σε επιλογές, στις οποίες συμφωνούν όλες οι χώρες και οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα (30/03) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερτ αποκλείοντας ουσιαστικά την έκδοση κοινού χρέους.

Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι βαθειά διχασμένες όσον αφορά το αν πρέπει ή όχι να προχωρήσουν σε κοινό δανεισμό από την αγορά για την αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης που αναμένεται να προκαλέσει ο κορονοϊός στην Ευρώπη. Μία κοινή έκδοση χρέους θα απαιτούσε, επίσης, αρκετό χρόνο, καθώς θα ήταν αναγκαία είτε αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ είτε μία ξεχωριστή Συνθήκη, σύμφωνα με αξιωματούχους.

«Μάχη» Βορρά-Νότου για το ευρωομόλογο

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος Κορυφής την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία αναφορικά με την έκδοση ευρω-ομολόγου, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του επέμεινε στην έκδοσή του.

Το κλίμα στη «μαραθώνια» τηλεδιάσκεψη που είχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν φορτισμένο, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ιταλίας και της Ισπανίας καθώς Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία δεν δέχονται την έκδοση ομολόγου. Για αυτό και στο κείμενο συμπερασμάτων δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα και το ζήτημα θα επανέλθει σε δύο εβδομάδες στο Eurogroup.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του σημείωσε ότι την πρόταση αυτή υποστηρίζουν εννέα ηγέτες κρατών-μελών που εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Σλοβενία). Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επεσήμανε επίσης ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης – όπως επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κ.λπ. - και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής ζητώντας να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Το «nein» της Γερμανίας

Η πρόταση των εννέα ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, με επικεφαλής το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, για έκδοση ευρω-ομολόγου, ήταν εξαρχής εκτός συζήτησης για το Βερολίνο, αν και στη Γερμανία συζητείται ακόμη και η κρατικοποίηση επιχειρήσεων προκειμένου να διασωθούν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η στάση της Άνγκελα Μέρκελ ήταν ακόμη πιο αρνητική σε σχέση με την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας και αναφορικά με το ζήτημα των ευρω-ομολόγων έκανε λόγο για «μη ρεαλιστικές προσδοκίες». Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η στάση της Μέρκελ φαίνεται ότι εξόργισε σε τέτοιο βαθμό τον Ιταλό πρωθυπουργό που φέρεται να απείλησε να φύγει από την τηλεδιάσκεψη και να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν. Χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προκειμένου να αποφευχθεί ένα οριστικό ναυάγιο, ο οποίος πρότεινε το θέμα να επανεξεταστεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε δύο εβδομάδες.

Με την Γερμανίδα καγκελάριο συντάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί την έκδοση των ομολόγων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη συμφωνία για το κοινό νόμισμα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες του Βορρά όπως η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία.

Το Βερολίνο μπορεί να έχει συναινέσει στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά δεν δέχεται τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων με την έκδοση ομολόγου. Με τη θέση αυτή συμφωνούν και οι χώρες του Βορρά που δηλώνουν οπαδοί της σταθερότητας. Και αυτό γιατί μία τέτοια κίνηση θα απατούσε την παροχή εγγυήσεων αναλογικά από όλα τα κράτη μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί καν λύση για την αύξηση του προϋπολογισμού της Ένωσης μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται λοιπόν για μία ακόμη σύγκρουση δύο τελείως διαφορετικών αντιλήψεων οικονομικής πολιτικής και διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ το θέμα του ευρω-ομολόγου δεν τέθηκε προς συζήτηση, εξ ου και η επιστολή των εννέα.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο νεαρότερος νεκρός στην Ευρώπη – 14 ετών από την Πορτογαλία (pics)