ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup - Σταϊκούρας: Υπάρχουν ακόμα διαφορές που εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο

Eurogroup - Σταϊκούρας: Υπάρχουν ακόμα διαφορές που εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας για την τελική έκβαση του Eurogroup η συνέχεια της συνεδρίασης του οποίου αναβλήθηκε για την Πέμπτη.

Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών της ευρωζώνης, παρά τη σημαντική πρόοδο, αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν έως αύριο. Αυτό δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup που διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο».

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο ήταν τα βασικά θέματα που έως τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν ανοικτά: Το «δημοσιονομικό εργαλείο» της ζώνης του ευρώ, ήτοι ένα «recovery fund» που θα εκδίδει κοινό χρέος, αλλά και οι όροι δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) κρατών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου δυναμικότητας 450 δισ. ευρώ, το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα. Το Ταμείο αυτό θα είναι διάρκειας πέντε έως δέκα ετών, θα τελεί υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ και θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από έκτακτες ή τακτικές εισφορές από τα κράτη-μέλη. Στο Eurogroup των 16 ωρών δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία για το θέμα αυτό.

H Γερμανία, η Ολλανδία και οι χώρες που συντάσσονται μαζί και πίσω από αυτές, κατέδειξαν πως δεν επιθυμούν να γεφυρώσουν το χρόνιο χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα να θέτουν εν κινδύνω την σταθερότητα στη Γηραιά Ήπειρο την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Αργολίδα: Γέμισε ο δρόμος νεκρά χελιδόνια - Δείτε τι συνέβη

Σχετικές ειδήσεις