ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Λάρισα: «Οχυρώνεται» η πόλη - Ο... κλεφτοπόλεμος, η τροφοδοσία και η εμπλοκή του Στρατού

Κορονοϊός - Λάρισα: «Οχυρώνεται» η πόλη - Ο... κλεφτοπόλεμος, η τροφοδοσία και η εμπλοκή του Στρατού
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το σχέδιο οργάνωσης της περιοχής
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Σε καραντίνα από το βράδυ της Πέμπτης (09/04) είναι ο οικισμός Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας μετά τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον Covid-19.

 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, χθες Παρασκευή αναφέρθηκε στο πώς η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την καραντίνα στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και το παράδειγμα της Λάρισας έρχεται να αποδείξει και το πόσο εύθραυστη είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι τέτοια επιδημιολογικά φορτία σε πολλές περιοχές μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει αυτόν τον καιρό. Όπως τόνισε το σχέδιο δράσης θα επικαιροποιείται από τις καθημερινές εξελίξεις.

Οι έλεγχοι και η ιχνηλάτηση στην περιοχή συνεχίζεται, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι και σε άλλους οικισμούς Ρομά που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν περιπτώσεις που κατέληξε η ιχνηλάτηση.

Οικίσκοι τροφοδοσίας στις εισόδους της ζώνης καραντίνας

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το σχέδιο οργάνωσης της περιοχής που έχει τεθεί σε καραντίνα στη συνοικία της Νέας Σμύρνης.

Σύμφωνα με το onlarissa, το πρωί του Σαββάτου ειδικά συνεργεία τοποθέτησαν τους έξι οικίσκους στα ισάριθμα σημεία τροφοδοσίας των αποκλεισμένων από τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Οι οικίσκοι έχουν τοποθετηθεί στα εξής σημεία:

1. Δανάης και Αεροδρομίου
2. Σωκράτους και Πλάτωνος
3. Πλάτωνος και Αρχιμήδους
4. Πλάτωνος και Βοιωτίας
5. Δανάης και Αρχιμήδου
6. Ροδιάς και Κ. Καραμανλή

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει έρθει σε συνεννόηση με σούπερ μάρκετ που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να επικοινωνούν, καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. με τα σούπερ μάρκετ για παραγγελίες. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι των σούπερ μάρκετ, και ύστερα από συνεννόηση, θα την παραδίνουν σε καθορισμένη ώρα, σε ένα από τα έξι καθορισμένα σημεία, όπου και θα πληρώνονται είτε με μετρητά, είτε με χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών.

Δείτε βίντεο από την περιοχή:

«Κλεφτόπολεμος» με εκατοντάδες Ρομά που διασκορπίστηκαν σε κοντινά χωριά

«Βροχή» έπεφταν, από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, οι καταγγελίες ότι εκατοντάδες Ρομά έφυγαν άρον – άρον από τον οικισμό μπροστά στο ενδεχόμενο η περιοχή της Νέας Σμύρνης να μπει σε καραντίνα.

Σύμφωνα με το onlarissa, o δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες ότι εκατοντάδες Ρομά έχουν μετακινηθεί κυρίως σε χωριά κοντά στη Λάρισα, δημιουργώντας νέα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής του Στρατού

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενεδεχόμενο να αναλάβει ο στρατός τη φύλαξη οικισμών στη Λάρισα διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα από την προσπάθεια που καταβάλλεται ήδη για να τηρηθεί η καραντίνα.

«Αν δεν καταλάβουν ότι είναι δικό τους πρώτα το πρόβλημα στα παιδιά τους στις οικογένειες τους, ίσως πάμε σε πιο δραστικά μέτρα» ανέφερε τονίζοντας πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ενώ σημείωσε ότι «Υπάρχουν και άνθρωποι που το είχαν καταλάβει και είναι στα σπίτια και μας τηλεφωνούν».

Δείτε αναλυτικά τα όσα είπε στο βίντεο που ακολουθεί:

Την ίδια στιγμή, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ζήτησε την απαγόρευση μετακίνησης των Ρομά της Λάρισας προς τον Βόλο και τις άλλους θεσσαλικές πόλεις, διότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ένταση στον καταυλισμό των Ρομά με Τσιόδρα - Χαρδαλιά

Σκηνές χάους πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα την Παρασκευή, μετά τα κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή.

Οι κάτοικοι του οικισμού ζητούσαν εξηγήσεις ενώ κάποιοι αναφέρθηκαν σε έντονο «ρατσισμό» εναντίον τους, ενώ άλλοι επεσήμαναν ότι τους έβαλαν σε καραντίνα, χωρίς να υπάρχει τίποτα.

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας: Οι νέοι στον καταυλισμό δεν πιστεύουν πως υπάρχει κορονοϊός

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον οικισμό των Ρομά Νέας Σμύρνης Λάρισας.

Χαρακτηριστική, ωστόσο, είναι η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας Νίκου Παϊτέρη, ο οποίος μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πολλοί δεν πιστεύουν πως υπάρχει κορονοϊός, ειδικά οι νέοι, υπάρχει παραπληροφόρηση».

Οι Ρομά είναι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σημείωσε, τονίζοντας πως βρίσκονται σε επαφή και με τον δήμαρχο και με την περιφέρεια.

«Θέλουμε να σκύψει η πολιτεία στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτό που συνέβη εδώ θα γίνει και σε άλλους οικισμούς, από έναν θετικό πήγαμε σε είκοσι».

«Ζητάμε να λάβουμε μέτρα και να τα τηρήσουμε κι εμείς και ο καθένας εδώ και να εξασφαλίσουμε και τους υπόλοιπους, ήδη γίνονται μετρήσεις και λαμβάνονται δείγματα», κατέληξε.

Σε καραντίνα ο οικισμός Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας

Ο οικισμός στη Νέα Σμύρνη Λάρισας κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και επιβλήθηκε κατ οίκον περιορισμός των πολιτών για 14 μέρες, με το σχέδιο δράσης να επικαιροποιείται από τις καθημερινές εξελίξεις.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ βρίσκονται στην περιοχή και πραγματοποιούν ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή που υπάρχει το συγκεκριμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Οι 20 που βρέθηκαν θετικοί στον ιό παραμένουν σε αυστηρή καραντίνα στην νέα δομή με εσωτερική και εξωτερική περίμετρο περιφρούρησης, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μεταφορά σε ξενοδοχείο εκτός καραντίνας πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με υποκείμενα νοσήματα για καθαρά προληπτικού λόγους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Συνεργασία Apple - Google: Έτσι θα μας ειδοποιούν αν ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα

Σχετικές ειδήσεις