ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη Μητρόπουλου στο Newsbomb.gr: Όλη η αλήθεια για την επόμενη μέρα στα εργασιακά

Αποκάλυψη Μητρόπουλου στο Newsbomb.gr: Όλη η αλήθεια για την επόμενη μέρα στα εργασιακά
INTIME NEWS

Κορονοϊός: Όλες οι αλλαγές στα εργασιακά -  Το σχέδιο για παράταση της αναστολής και εκ περιτροπής απασχόληση - «Βόμβα» Αλέξη Μητρόπουλου: «Έρχεται βίαιη φτωχοποίηση ευρύτερων εργατοϋπαλληλικών στρωμάτων λόγω αναστολής και μερικής απασχόλησης» -Δραματική μείωση μισθών - Τι θα ισχύσει με την εκ περιτροπή εργασίας-  Όλη η αλήθεια για τα εργασιακά.  

Σταδιακή επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά εργασίας είναι το επόμενο πλάνο της κυβέρνησης που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Κατά πόσο όμως θα είναι ομαλή αυτή η μετάβαση; ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ κ. Αλέξης Μητρόπουλος απαντά στο Newsbomb.gr για την επόμενη μέρα στα εργασιακά.

Η αποκλιμάκωση των μέτρων θα επιτρέψει σε έναν αριθμό εργοδοτών να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους κάτω από αυστηρούς όρους υγειονομικής προστασίας και να απασχολήσουν μέρος του προσωπικού τους. Τι θα γίνει όμως με το υπόλοιπο 50% του προσωπικού θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης;

«Το προσωπικό θα χωρίζεται σε δύο ταχύτητες. Όσοι βρίσκονται σε αναστολή θα συνεχίσουν παίρνουν την κρατική επιδότηση ενώ όσοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους θα λαμβάνουν τον μισθό τους από τους επιχειρηματίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος.

Σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρώτη φάση ανοίγουν βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, οπτικά ΚΤΕΟ, καταστήματα αθλητικών ειδών, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής με ραντεβού ενώ το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου.

Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν οφείλουν να απασχολήσουν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού τους προκειμένου οι εργαζόμενοι να «εξέρχονται» σταδιακά από την ασπίδα προστασίας των 800 ευρώ. Έτσι σε πρώτη φάση επανέρχονται στην εργασία 68.528 άνθρωποι και επαγγελματίες,δηλαδή περίπου το 10% του συνόλου που επηρεάστηκε απ’ την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ένα εύλογο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους είναι αν οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση της εκ περιτροπής εργασίας θα απασχολούν τους εργαζόμενους δύο εβδομάδες το μήνα (δηλαδή τις μισές ημέρες) και αναπόφευκτα θα επέλθει μείωση μισθού κατά 50%.

Ο κ. Μητρόπουλος απαντά «όσοι επιστρέψουν στην εργασία τους θα λαμβάνουν τον μισθό τους με μία σημαντική όμως επισήμανση. Οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα για τους εργαζομένους τους που θα καλέσουν να εργαστούν να τους απασχολούν για 2 εβδομάδες το μήνα αντί για 4 εβδομάδες. Στους εν λόγω εργαζομένους θα καταβάλλεται από τους εργοδότες ο μισός μισθός ενώ το δε υπόλοιπο μισό θα καλύπτεται κατά ένα μεγάλο μέρος από κρατική επιδότηση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος "Sure" » διευκρίνισε ο γνωστός δικηγόρος.

«Συνεπώς οι εργαζόμενοι του νέου εργασιακού καθεστώτος θα έχουν απώλεια μισθού από 20% έως 30%». τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

Το πρώτο πακέτο της 45ήμερης αναστολής και ανάλογα με το πότε ανέστειλε την λειτουργία της η κάθε επιχείρηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες των αρμοδίων υπουργών αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα παράτασης του μέτρου για ένα μήνα, το Μάιο.

Το ύψος της οικονομικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά την διάρκεια της παράτασης του ενός μήνα, θα είναι 533,80 ευρώ.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λαμβάνουν όσοι εργαζόμενοι συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή για ένα ακόμα μήνα το μηνιάτικο των 800 ευρώ. Η αναστολή θα ισχύσει μόνο για ένα μήνα, δηλαδή τον Μάιο» επισήμανε ο γνωστός δικηγόρος. «Έτσι και οι εν λόγω εργαζόμενοι θα έχουν σημαντική απώλεια στις αποδοχές τους» τόνισε ο καθηγητής Πανεπιστημίου.

Ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου και της νέας επιδότησης;

«Θα μπορούν να κάνουν χρήση τόσο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή όσο και οι επιχειρήσεις από τους ΚΑΔ (πληττόμενες) εφόσον συνεχίσουν να κρατούν σε καθεστώς αναστολής της εργασιακής σχέσης το σύνολο ή τμήμα του προσωπικού τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος.

Έρχεται βίαιη φτωχοποίηση ευρύτερων εργατοϋπαλληλικών στρωμάτων και στο βάθος απολύσεις

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ «εκτός από την απώλεια εισοδήματος του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εκτιμώ ότι θα έρθει και "τσουνάμι" απολύσεων» είπε στο Newsbomb.gr ο κ. Μητρόπουλος και εξηγεί «για όσες επιχειρήσεις λειτουργήσουν από 4 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα με κυβερνητική εντολή, οι εργοδότες είναι ελεύθεροι να προβούν σε απολύσεις καθώς σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο η απαγόρευση απολύσεων ίσχυε χρονικά μόνο για το διάστημα που ίσχυε η αναστολή των εργασιακών σχέσεων» κατέληξε ο κ. Μητρόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το ημερολόγιο για τη «Γέφυρα ασφαλείας» - Τα βήματα για να επανέλθουμε στην κανονικότητα

Σχετικές ειδήσεις