ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr:«Ο νόμος Κατσέλη οδηγεί σε πτώχευση- Οι δανειολήπτες απροστάτευτοι»

Αναστασόπουλος στο Newsbomb.gr:«Ο νόμος Κατσέλη οδηγεί σε πτώχευση- Οι δανειολήπτες απροστάτευτοι»

Δέκα χρόνια από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και της νομοθέτησης του νόμου Κατσέλη, για ακόμα μια φορά στο παρά πέντε, συζητάμε για το τι πρέπει να γίνει με τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς και το αν θα πρέπει να δοθεί παράταση στη δυνατότητα ρύθμισης των ενυπόθηκων δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία λήγει την 30η Απριλίου 2020.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο Δημήτρη Αναστασόπουλο για να μας ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι για τα κόκκινα δάνεια αλλά και το πώς μπορούν και αν οι δανειολήπτες να προστατευτούν από το νέο πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

«Δυστυχώς, η επόμενη μέρα μετά τη κρίση του κορονοϊού θα είναι πολύ δύσκολη για όλους και θα ανατρέψει το προγραμματισμό και τα όποια σχέδια μας» εκτιμά ο κ. Αναστασόπουλος καθώς όπως είπε «πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν καν, άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους, άλλοι θα χρεοκοπήσουν, άλλοι θα υποστούν μειώσεις στις αποδοχές τους κ.α.».

Όπως επισημαίνει «τα νέα βάρη και προβλήματα θα φορτωθούν στα παλιά (τα οποία οφείλαμε να είχαμε λύσει και δεν λύσαμε ποτέ - όπως, κόκκινα δάνεια, οικονομία, αξιοκρατία, επενδύσεις, διαφάνεια, επιτάχυνση της δικαιοσύνης, διαφθορά κ.λ.π.)» ανέφερε.

Είναι πλέον γνωστό εδώ και καιρό ότι όλα τα υφιστάμενα πλαίσια ρύθμισης όπως ο νόμος Κατσέλη, η πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας και οι διαφορετικές ρυθμίσεις για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία θα αντικατασταθούν από ένα νέο πλαίσιο καθολικής απαλλαγής χρεών (δημόσια και ιδιωτικά χρέη) με την ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, δηλαδή στη πραγματικότητα μιλάμε για πτώχευση, με τη δυνατότητα ενδεχομένως, σε προηγούμενο στάδιο, ρύθμισης των χρεών με τη συναίνεση των πιστωτών και τη αποπληρωμή τους μέσω μιας νέας ρύθμισης.

«Το αν δηλαδή θα διασωθεί η κατοικία ή όχι ενός δανειολήπτη θα βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια των πιστωτών, η δε ρύθμιση των δανείων θα απαιτεί εισόδημα, δηλαδή δυνατότητα αποπληρωμής μιας αξίας, ενδεχομένως τουλάχιστον της εμπορικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.

Η μοναδική δυνατότητα ρύθμισης τραπεζικών οφειλών που υπάρχει σήμερα είναι η πλατφόρμα ρύθμισης των ενυπόθηκων δανείων και όπως μας εξηγεί ο δικηγόρος «μέσω της υποβολής ηλεκτρονικής αιτήσεως μπορεί ένας δανειολήπτης να ρυθμίσει μόνο ενυπόθηκα δάνεια και εφόσον αυτά έχουν υποθήκη στη κύρια κατοικία του, δεν ξεπερνούν τις 130.000 ευρώ ανά τράπεζα και αν ανάμεσα στα δάνεια αυτά ρυθμίζεται κάποιο επιχειρηματικό δάνειο το όριο αυτό μειώνεται στις 100.000 ευρώ και εφόσον αθροιστικά συνυπάρχουν μια σειρά άλλων προϋποθέσεων όπως το εισόδημα, η αξία της κατοικίας και της υπόλοιπης περιουσίας κ.λ.π» διευκρίνισε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο «το πιο σημαντικό και κομβικό όμως κριτήριο που αποκαλύπτει και τη λογική της εν λόγω ρύθμισης είναι ότι το δάνειο που πρόκειται να ρυθμιστεί πρέπει να ήταν κόκκινο μέχρι το τέλος του 2018» ανέφερε και πρόσθεσε «άρα μιλάμε για ένα νόμο που ρυθμίζει δάνεια που ήταν κόκκινα στο παρελθόν και όχι δάνεια που θα κοκκινίσουν από εδώ και στο εξής, ο δε νόμος Κατσέλη πλέον οδηγεί σε πτώχευση αφού ρευστοποιεί την κύρια κατοικία με απαλλαγή των χρεών» τόνισε.

Όπως τόνισε ο κ. Αναστασόπουλος, αυτό πρακτικά σήμερα «ένας δανειολήπτης που θα χάσει τη δουλειά του και θα βρεθεί σε αδυναμία πληρωμών είναι ούτως ή άλλως παντελώς απροστάτευτος».

Ο κ. Αναστασόπουλος μας αναλύει ποια είναι τα μόνα εργαλεία που εξακολουθούν να υπάρχουν, μπορούν όμως να προσφέρουν μικρή προστασία και επί της ουσίας είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός δανειολήπτη «είναι η άμυνα κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης και των διαταγών πληρωμής με την άσκηση ανακοπών και αναστολών με αβέβαιο αποτέλεσμα και βεβαίως με σκοπό την καθυστέρηση και την ακύρωση της διαδικασίας ενός πλειστηριασμού και όχι τη ρύθμιση του δανείου. Και πάλι για να ρυθμιστεί ένα δάνειο στο στάδιο αυτό, απαιτείται η συναίνεση της τράπεζας» ανέφερε.

Συμπερασματικά, το μείγμα της επόμενης μέρας θα είναι εκρηκτικό και απαιτεί δραστικές λύσεις λαμβάνοντας υπόψιν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

«Οι δανειολήπτες δεν μπορούν να παραδοθούν σε ένα άναρχο περιβάλλον χωρίς κανόνες και κοινωνική μέριμνα από την άλλη δεν μπορούμε να διαιωνίζουμε ένα πρόβλημα που αντί να λύνεται, διογκώνεται» είπε ο κ. Αναστασόπουλος.

«Αυτή είναι η πραγματική πολιτική πρόκληση της εποχής που απαιτεί ικανότητες, τόλμη, διορατικότητα και πάνω από όλα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για όλους» κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το ημερολόγιο για τη «Γέφυρα ασφαλείας» - Τα βήματα για να επανέλθουμε στην κανονικότητα

Σχετικές ειδήσεις