ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Βρούτσης στο Newsbomb.gr: «Δεν επιδοτούμε την ανεργία αλλά την εργασία»

Ευδοκία Μύτιλη

Συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο Newsbomb.gr για το μείζον θέμα των εργασιακών- «Επιλέγουμε την ενίσχυση της αμοιβής παρά τα επιδόματα ανεργίας» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας - Πώς θα «σωθούν» οι θέσεις εργασίας - Τι να περιμένουν οι εργαζόμενοι. 

Με σύνθημα «Greek Summer 2020» και με θέα το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε χθες Σάββατο (13/06) συνέντευξη στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της φετινής τουριστικής σεζόν.

Στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού παρευρέθηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Το Newsbomb.gr μίλησε με τον κ. Βρούτση για το τι μέλλει γενέσθαι στα εργασιακά.

«Στο εμβληματικό νησί της πατρίδας μας, τη Σαντορίνη, γίνεται κάτι σημαντικό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να ξεκινήσει την προσπάθεια για να λειτουργήσει ο τουρισμός» είπε για τη σημαντική μέρα ο υπουργός Εργασίας.

Εκτός όμως από τον τουρισμό που αποτελεί το «βαρύ» χαρτί της οικονομίας μας οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να ζουν στην αβεβαιότητα. Ερωτηθείς για το ποια εκτιμά πως θα είναι η επόμενη μέρα για τα εργασιακά ο κ. Βρούτσης είπε «κατανοώ απόλυτα την αγωνία και το άγχος τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρηματιών για το τι γίνεται στην Ελλάδα αλλά και στην ελληνική οικονομία» ανέφερε ο υπουργός. Από την άλλη πλευρά, «έχουμε δείξει από την πρώτη στιγμή ότι πήραμε τα καλύτερα μέτρα με αντανακλαστικά και υπευθυνότητα και αντιμετωπίσαμε με κορυφαία προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και πετυχημένα τον COVID 19, όσον αφορά στην προστασία του κόσμου αλλά ταυτόχρονα και με μέτρα για την κοινωνική συνοχή αλλά και την προστασία των εργαζομένων και επιχειρήσεων» τόνισε.

«Δεν επιδοτούμε την ανεργία αλλά την εργασία»

Ο κ. Βρούτσης παραδέχτηκε ότι πάρθηκαν δύσκολα μέτρα για τους εργαζόμενους «κλείσαμε την πρώτη χρονική περίοδο και πήραμε μέτρα δύσκολα με αναστολές συμβάσεων εργασίας κ.α».

Αναφορικά με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί στη χώρα μας από τη Δευτέρα (15/06) ο υπουργός Εργασίας είπε πως αυτό ξεκίνησε στη δεύτερη χρονική περίοδο. « Σε δεύτερη φάση φέραμε το νέο μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ενισχύοντας έτσι για πρώτη φορά το εισόδημα των εργαζομένων αντί για την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούστης.

«Επιλέγουμε δηλαδή την ενίσχυση και την προστασία της αμοιβής παρά το επίδομα της ανεργίας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας με το νέο αυτό πρόγραμμα θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να σωθούν οι θέσεις εργασίας.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και αυτό θα γίνει μέσω του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ που θα ενισχύσει οικονομικά και μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τις επιχειρήσεις να προσλάβουν τους εργαζόμενούς τους», είπε ο κ. Βρούτσης.

Με τον μηχανισμό ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας υπέρ των επιχειρήσεων, ο υπουργός εκτιμά πως θα περιοριστούν οι απώλειες στην αγορά εργασίας λόγω του πλήγματος που έχει δεχτεί η οικονομία.

Ερωτηθείς για το αν τον Σεπτέμβριο θα έρθει το «αναμενόμενο» όπως το χαρακτήρισε κύμα απολύσεων ο υπουργός απάντησε «η εμφάνιση του κύματος της ανεργίας - κάτι το οποίο θα το δούμε πώς θα εξελιχθεί δεν μας έχει απογοητεύσει μέχρι τώρα» είπε ο κ. Βρούτσης δίνοντας κάποια στοιχεία.

«Τον Μάρτιο η ανεργία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ "έκλεισε" στο 14,4 % ήταν στην αρχή της πανδημίας» επισήμανε ο κ. Βρούτσης. «Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του το υπουργείο Εργασίας δείχνουν πως αποφύγαμε το κύμα των απολύσεων αλλά δεν αποφύγαμε -δυστυχώς- να χάσουμε τις θέσεις εργασίας που ανήκουν στον τουρισμό» υπογράμμισε.

«Παρακολουθούμε βήμα -βήμα, μέρα με τη μέρα , πώς εξελίσσεται η αγορά εργασίας και κάθε φορά θα κάνουμε τις παρεμβάσεις μας για να προστατεύουμε τον κάθε εργαζόμενο», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Στην στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρώπη

Ερωτηθείς για το αν αυτές οι παρεμβάσεις που ανέφερε ο υπουργός θα συνεχιστούν στο μέλλον σε περίπτωση που χρειαστεί ο υπουργός Εργασίας ήταν κατηγορηματικός «Αυτό είναι αυτονόητο. Όπως κανείς δεν περίμενε στη δεύτερη χρονική περίμετρο που είναι αυτή που διανύουμε το νέο μηχανισμό, τις νέες παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε «έτσι λοιπόν και με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία όπως ακούμε όλοι θα ενισχυθούμε ως χώρα από την Ευρώπη, όλα αυτά θα πάνε στην κατεύθυνση στήριξης των εργαζομένων και τη στήριξη των επιχειρήσεων» κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved