ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει στην κατάργηση του κατώτατου μισθού ο Τόμσεν

Επιμένει στην κατάργηση του κατώτατου μισθού ο Τόμσεν

Ανυποχώρητος στην μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά διαλλακτικός ως προς την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, εμφανίζεται ο επικεφαλής του προγράμματος για την ελληνική οικονομία Πολ Τόμσεν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ο κ. Τόμσεν υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

«Ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι, δηλαδή, πολύ πάνω από αυτόν που δικαιολογεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Στην Πορτογαλία, ο κατώτατος μισθός είναι 35% χαμηλότερος από ό,τι στην Ελλάδα. Στην Ισπανία είναι 20% χαμηλότερος. Και η Ισπανία έχει τεράστια ανεργία. Η ανεργία στους νέους, που φθάνει στην Ελλάδα το 40%, αποτελεί κάτι σκανδαλώδες» αναφέρει.


Παράλληλα, αποσαφηνίζει πολλά θολά σημεία των απαιτήσεων της τρόικας και καθιστά σαφές ότι ο ίδιος δεν δρα αυτόνομα αλλά εκφράζει τις θέσεις των δανειστών της χώρας.

Προτείνει επίσης το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και την απόλυση υπαλλήλων και επισημαίνει τη σημασία της δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών να τηρηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα.

Αναφέρεται σε λάθη που έγιναν, όπως η έμφαση που δόθηκε στη φορολογία και τάσσεται εμμέσως υπέρ της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές, με το επιχείρημα ότι «δεν θέλουμε το κράτος να διοικεί τις τράπεζες».

Για να μας "χρυσώσει" και το χάπι πάντως, ο κ. Τόμσεν εμφανίστηκε επικριτικός με όσους κατηγορούν τους Έλληνες, λέγοντας ότι «οι υπαινιγμοί πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προσαρμοστεί γιατί η κακοδιαχείριση, η φοροδιαφυγή, η διαφθορά κ.ά. είναι στο ελληνικό DNA είναι απαράδεκτοι και συνιστούν προσβολή προς τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη θυσιάσει πολλά».