ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Libération: Κερδίζει έδαφος η πτώχευση της Ελλάδος

Libération: Κερδίζει έδαφος η πτώχευση της Ελλάδος

Μια παρτίδα σκληρού πόκερ παίζεται στους διαδρόμους της Ευρώπης, αναφέρει η γαλλική Libération.

Σε δημοσίευμα, με τίτλο «η αποτυχία της Ελλάδας, μια ιδέα που κερδίζει έδαφος», ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρεμέρ αναφέρει ότι στους διαδρόμους των Βρυξελλών, το ερώτημα που διατυπώνεται είναι: «κι αν η ευρωζώνη άφηνε την Ελλάδα να καταρρεύσει;».

Η Αθήνα δεν δείχνει κανένα σημάδι ανάκαμψης, με αποτέλεσμα χώρες όπως η Γερμανία και η Φιλανδία να εξετάζουν το ενδεχόμενο διακοπής της δανειοδότησης άμεσα, καθώς από το νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισ. ευρώ, τα 90 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τέλος Μαρτίου.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, γύρω από τον έλληνα πρωθυπουργό στήθηκε μια «αυτοσχέδια» σύσκεψη, καθώς οι εταίροι ζήτησαν ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται με τους ιδιώτες, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η Αθήνα απέτυχε σε όλα

Διπλωμάτης κοντά στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υποστήριξε ότι η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. «Η Αθήνα δεν ενδιαφέρεται για εμάς. Από τον Ιανουάριο του 2011, η κυβέρνηση σταμάτησε την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, διαμηνύοντας ότι ούτως ή άλλως η Ευρώπη θα πληρώσει για να σώσει το ευρώ», ανέφερε.

Σύμφωνα με το διπλωμάτη, οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις δεν έχουν τηρηθεί, η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, η φοροδιαφυγή δεν έχει παταχθεί και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται. Την ίδια ώρα, κανείς δεν περίμενε ότι οι εργοδότες και τα συνδικάτα θα ευθυγραμμιστούν, αποτρέποντας την όποια αλλαγή στα εργασιακά.

«Εάν η κατάσταση δεν απειλούσε την Ισπανία και την Ιταλία, θα αφήναμε την Ελλάδα να πέσει τώρα», τονίζει.

Πηγές της γαλλικής προεδρίας ξεκαθαρίζουν ότι εάν οι Έλληνες δεν θέλουν να προχωρήσουν, τότε θα είναι πολύ κακό γι αυτούς. «Υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που για ιδεολογικούς λόγους θέλουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα και να εγκαταλείψει το ευρώ, καθώς θεωρούν ότι είναι ο μόνος τρόπος να διορθωθεί το «προπατορικό αμάρτημα» της ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη, το 2001», αναφέρουν αξιωματούχοι των Ηλυσίων Πεδίων.

«Τίποτα δεν είναι αρκετό»

Την ίδια ώρα, υπάρχουν οικονομολόγοι που εκτιμούν ως αναπόφευκτη την ελληνική κατάρρευση. «Η Ελλάδα θα καταρρεύσει. Ακόμη και μια συνολική άρνηση του χρέους της, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήταν αρκετή για να ανακάμψει», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Στέφαν Ντεό.

Σύμβουλος του Σαρκοζί αναφέρει ότι μέχρι στιγμής υπάρχει ένας δυσοίωνος συνδυασμός μεταξύ αυτών που θέλουν μια ελληνική χρεοκοπία και ορισμένων στην Ελλάδα, που πιστεύουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσει ότι κάνει η χώρα.

Η απειλή για την ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ότι η ιδέα για διακοπή της χρηματοδότησης στην Ελλάδα είναι μεν δελεαστική, αλλά είναι και κοντόφθαλμη.

«Δεν είναι βέβαιο ότι θα σώσει την Ελλάδα, είναι τυχερό παιχνίδι. Αλλά και η λογική του να πηδήξει η Ευρώπη στο νερό για να προστατευτεί από τη βροχή, δεν είναι σωστή», αναφέρουν πηγές από τη Γαλλία, που προειδοποιούν ότι δεν είναι σαφές αν η ευρωζώνη θα μπορέσει να επιβιώσει από μια ελληνική χρεοκοπία.