ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ: Αλλάζουν όλα στα εργασιακά -Τι ισχύει για υπερωρίες, ψηφιακό ωράριο και ηλεκτρονική κάρτα

ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ: Αλλάζουν όλα στα εργασιακά -Τι ισχύει για υπερωρίες, ψηφιακό ωράριο και ηλεκτρονική κάρτα

Τα πάνω κάτω στα εργασιακά θα φέρει το νέο εργασιακό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ που θα κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου.

Στην προώθηση δέσμης μέτρων για να αντιμετωπιστεί η ανασφάλιστη εργασία και να διασφαλιστεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στα μέτρα που λαμβάνονται για να τηρείται η νομοθεσία από όλες τις επιχειρήσεις.

Όπως σημείωσε, προς την κατεύθυνση αυτή, το επόμενο διάστημα θα ψηφιστούν το «ψηφιακό ωράριο» και η «ηλεκτρονική κάρτα εργασίας».

Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή εντός του Οκτωβρίου, θα ενταχθεί διάταξη για το «ψηφιακό ωράριο» και το νέο σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

Υπερωρίες

Πλέον, θα δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότη και εργαζόμενο να συμφωνούν την «κάλυψη» της υπέρβασης του χρόνου απασχόλησης μιας ημέρας με αντίστοιχη μείωση σε άλλη ημέρα, ρεπό, πρόσθετη άδεια κλπ, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου ή του εργοδότη που ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί να αρνηθεί μόνο για σοβαρό λόγο. Ακόμη εξετάζεται η θεσμοθέτηση αλλαγών και στο βιβλίο αδειών.

Ψηφιακό ωράριο και Ηλεκτρονικό ρολόι

Το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας μπαίνει στην ζωή των εργαζομένων σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας ήταν και είναι προτεραιότητα μας, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης ο οποίος ενημέρωσε την Παρασκευή το μεσημέρι την Ολομέλεια ότι στην επικείμενη μεταρρύθμιση για τα εργασιακά θα συμπεριληφθεί το ΕΡΓΑΝΗ 2, το ψηφιακό ωράριο που θα καταγράφει μέχρι και τα δευτερόλεπτα του εργασιακού χρόνου. «Δεν θα μπορεί να ξεφύγει κανένας, ούτε εργαζόμενος ούτε εργοδότης. Απόλυτη καταγραφή του ωραρίου συνδυαστικά, με την κάρτα του εργαζόμενου», είπε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε πως η ΕΡΓΑΝΗ, όλο αυτό το διάστημα, ήταν η ηλεκτρονική ασπίδα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε αυτήν στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση, μετά την δημοσίευση του προσχεδίου της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη για την Ανασυγκρότηση της Ελληνικής Οικονομίας, ξεκίνησαν οι συσκέψεις για την διαμόρφωση των διατάξεων του νομοσχεδίου με στόχο τον εκσυγχρονισμό των θεσμών της αγοράς εργασίας. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η πανδημία του κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή το «ψηφιακό ωράριο», αλλά και η πιλοτική χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις με την καθολική εφαρμογή της να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου».

Οι εργοδότες θα δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές επιλογές, επιδεχόμενες αυτόματης επεξεργασίας και διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο και θα σταματήσει η υποβολή κειμένου ή σαρωμένου αρχείου pdf όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, καθημερινά υποβάλλονται 38.000 δηλώσεις για μεταβολές ωραρίου που επηρεάζουν 100.000 θέσεις εργασίας.


Με το νέο σύστημα θα απαιτούνται λίγες, απλές και αυτοματοποιημένες κινήσεις για την καταγραφή του ωραρίου των εργαζομένων αλλά και των μεταβολών στις ώρες εργασίας μέσω της αναβάθμισης του συστήματος. Με αυτό τον τρόπο θα γίνεται αυτοματοποιημένα πλέον και ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται.

Με την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο.

Με αυτό τον τρόπο, θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και την διασταύρωση των υπερωριών που δηλώνονται από τους εργοδότες.

Τα στοιχεία αυτά θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπου και θα διασταυρώνονται. Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, σε τράπεζες, αλλά και σε σούπερ μάρκετ και θα υπάρξει υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις πιθανότατα έως το τέλος του 2021. Με την χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα καταγράφονται όλες οι υπερωρίες, οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να αποπληρώνονται.

Υπενθυμίζεται, πως η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσπίστηκε το 2011 με τον νόμο 3996/2011, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι να υπάρχουν εργοδότες που μειώνουν πλασματικά τις ώρες εργασίας, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγρια δολοφονία στην Καλλιθέα: «Γάζωσαν» 60χρονο καταδικασμένο για δολοφονίες