ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί αργεί το πακέτο βοήθειας

Γιατί αργεί το πακέτο βοήθειας

Αποκλειστικό ρεπορτάζ της γερμανικής έκδοσης των Financial Times αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθυστερεί τη βοήθεια προς την Ελλάδα .


Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ επισημαίνει πως ο Γερμανός υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι τις επόμενες μέρες θα διαθέσει κατ’ αρχήν μόνο 30 δισ. ευρώ για τη διασφάλιση των τραπεζών, στο πλαίσιο του PSI.

Αναφορικά με την έγκριση των υπολοίπων 100 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας δεν θα τεθεί καταρχήν σε ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, ενώ θα γίνει το νωρίτερο στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με αναφορά της εφημερίδας επικαλούμενη κυβερνητικό στέλεχος.

Η εφημερίδα, εντοπίζει ως λόγο της καθυστέρησης αυτής την αβεβαιότητα μήπως η Άγκελα Μέρκελ δε λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία από τον κυβερνητικό συνασπισμό για το σχεδιαζόμενο νέο πακέτο βοήθειας.


«Έτσι θα μπορούσε να εγκριθεί πρώτα το κούρεμα του χρέους και μετά να δει κανείς αν πράγματι θα συμμετάσχουν σε αυτό αρκετές τράπεζες», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι σύμφωνα με την deutsche-welle.

Οι ίδιοι διευκρινίζουν πως η Τρόικα δεν είναι σε θέση να δώσει ακόμα το πράσινο φως για το συνολικό πακέτο.


Θα πρέπει να δοθεί λοιπόν περισσότερος χρόνος στην τρόικα για διαπραγματεύσεις καθώς έτσι θα διατηρηθούν οι πιέσεις στην Ελλάδα και τις επόμενες εβδομάδες θα μπορεί να εξεταστεί εάν η Ελλάδα τηρεί όντως τις υποσχέσεις της και προχωρά στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Κύκλοι του Eurogroup και της Κομισιόν έλεγαν χθες το βράδυ ότι όλοι θεωρούν δεδομένο πως το προγραμματισμένο κούρεμα του χρέους για τον ιδιωτικό τομέα, το νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης και το νέο δάνειο για την Ελλάδα θα αποφασιστούν όλα μαζί.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι σχεδόν πρωτόγνωρο να διχάζεται το Eurogroup, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, «αυτό οδηγεί σε σύγχυση», θεωρούν κύκλοι των Βρυξελλών.

Από το «στρατόπεδο» της τρόικας ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις βαίνουν προς ολοκλήρωση και ελπίζουν να υπογραφεί σήμερα, κατά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων της ελληνικής κυβέρνησης συνασπισμού, η σχετική συμφωνία με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.