ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακριδάκη στο Newsbomb.gr για επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα το λάβουν

Μακριδάκη στο Newsbomb.gr για επίδομα θέρμανσης: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε θα το λάβουν

Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα θέρμανσης - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι.  

Τη ριζική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο θα υπολογίζεται το επιδόμα θέρμανσης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είχαμε γράψει πρώτοι στο Newsbomb.gr το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί εφέτος όχι μόνον σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο και ξύλα ή πέλετ προκειμένου να θερμανθούν.

Η καταβολή του θα γίνει το Δεκέμβριο και συνολικά αναμένεται να καταβληθούν 95 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το αρχικά προϋπολογισμένο.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με την φοροτεχνικό Φιλοθέη Μακριδάκη για να μας ενημερώσει για το ποιοι θα είναι φέτος οι δικαιούχοι του επιδόματος αλλά και πόσα χρήματα θα λάβουν.

Το νέο σύστημα βασίζεται σε μελέτη που εκπόνησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών πριν ξεκινήσει η κρίση του κορονοϊού.

«Τα ποσά του επιδόματος θα υπολογίζονται πλέον με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης κάθε νοικοκυριού, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής με διαφοροποιήσεις ακόμη και μέσα στα όρια των ίδιων Δήμων, Δημοτικών Ενοτήτων και Τοπικών Κοινοτήτων» ανέφερε η φοροτεχνικός.

Αν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 80 ευρώ έως 600 ευρώ, όταν σήμερα το μέγιστο είναι τα 350 ευρώ.

Στη βάση αυτή το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης εκτιμάται πως θα αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ. Το επίδομα θα καταβληθεί σε όλους έως το τέλος Δεκεμβρίου.

« Η Ε.Μ.Υ. εντόπισε τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης σε 13.549 σημεία όλης της χώρας με βάση τις «θερμοημέρες». Με βάση αυτή τη μέθοδο, δημιουργείται για κάθε ένα από τα 13.549 σημεία της χώρας μια κλίμακα με τιμές «θερμοημερών». Σε κάθε σκαλί αυτή της κλίμακας αντιστοιχεί ένας συντελεστής «θερμοημερών». Η κλίμακα των συντελεστών αυτών ξεκινά ουσιαστικά από 0,1 και φθάνει μέχρι το 1» επισήμανε η κυρία Μακριδάκη και πρόσθεσε «Ο δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης θα μπορεί να μάθει ποιο είναι το ύψος του επιδόματος που δικαιούται πολλαπλασιάζοντας τον συντελεστή αυτόν με το μέγιστο ποσό του επιδόματος θέρμανσης.».

Η λογική είναι πως το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς κελσίου.

Έτσι, προέκυψαν ζώνες και συντελεστές, με τους οποίους θα πολλαπλασιάζεται το επίδομα και θα προκύπτει το επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό. Ενδεικτικά στην Κρήτη όπου με το παλαιό σύστημα υπήρχε μόνο ένας συντελεστής πλέον οι συντελεστές αυξάνονται και θα κυμαίνονται από 0,25 έως και 0,6 μόνο στο νόμο Ρεθύμνου.

Ειδικά για την καύση ξύλων και πέλετ η επιδότηση θα περιοριστεί σε ορεινούς οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους, ώστε να μην υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Η κυρία Μακριδάκη μας ανέφερε τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των νοικοκυριών:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε η φοροτεχνικός υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Εξαίρεση από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θα ισχύει για όσους πληρούν τα παραπάνω βασικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά ταυτόχρονα:

α) κατείχαν το 2019 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,

β) είναι κατά τη διάρκεια του 2020 «φιλοξενούμενοι»

γ) διέθεταν το 2019 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα.

«Ο καθορισμός των λεπτομερειών του νέου τρόπου υπολογισμού θα γίνει με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί έως το τέλος Νοεμβρίου» κατέληξε η κυρία Μακριδάκη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Οι επόμενες 15 μέρες κρίνουν το lockdown στην Ελλάδα - Συναγερμός στις Σέρρες