De Standaard: «Η Γερμανία αφήνει την Ελλάδα να ψυχορραγεί»

Newsbomb

Στις έντονες πιέσεις που ασκεί η Ευρώπη στην Ελλάδα αναφέρεται η βελγική εφημερίδα De Standaard.

Σε ανάλυση με τον τίτλο «Η Γερμανία αφήνει την Ελλάδα να ψυχορραγεί» και υπέρτιτλο «Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο», η εφημερίδα αναφέρεται στην αναβολή του Eurogroup και την αντικατάσταση της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη.

«Αντί της προγραμματισμένης συνεδρίασης, οι εταίροι συγκαλούν μια τηλεδιάσκεψη, η οποία θα έχει απλώς διερευνητικό χαρακτήρα, προσθέτει ο αρθρογράφος. Παράλληλα, πληθαίνουν οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, που καθιστούν σαφές ότι η Γερμανία δεν θα είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα, εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η «επαμφοτερίζουσα» στάση του Α. Σαμαρά, ο οποίος δεν έχει ακόμη υπογράψει τις εγγυήσεις που ζητεί η Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση, εγείροντας επιφυλάξεις για την επάρκεια του δεύτερου πακέτου διάσωσης να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο οικονομολόγος Ε. Ντε Καλατάι, παρότι τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα, η κοινωνία θα ασκήσει πιέσεις στην ηγεσία, ώστε η χώρα να επιστρέψει στη δραχμή.

«Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει κακή εξέλιξη για την Ευρώπη» τονίζει, σημειώνοντας ότι η καλύτερη λύσει προβλέπει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη «και μια γενιά να θυσιαστεί, προωθώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, το επόμενο θύμα θα είναι η Πορτογαλία. Ωστόσο, η συνοχή της ευρωζώνης θα κριθεί από την Ιταλία, που όπως επισημαίνει, θα πρέπει να επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στέλνοντας μήνυμα στις αγορές.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved