ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει για εκκρεμείς συντάξεις, επίδομα θέρμανσης, αναστολές και αδήλωτα τετραγωνικά

Τι ισχύει για εκκρεμείς συντάξεις, επίδομα θέρμανσης, αναστολές και αδήλωτα τετραγωνικά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις οικονομικές εξελίξεις στην χώρα - Επιστρατεύονται συνταξιούχοι για τις εκκρεμείς συντάξεις

Στην «επιστράτευση» συνταξιούχων υπαλλήλων του, οι οποίοι θα απασχοληθούν με συμβάσεις έργου διάρκειας 8 μηνών στον τομέα απονομής συντάξεων, καταφεύγει ο ΕΦΚΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών αιτήσεων που ξεπερνούν τις 300.000.

Το νέο «Σώμα» έκτακτων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με συνταξιούχους των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, άτομα πλησίον της σύνταξης με ειδικές γνώσεις, αλλά και με αποσπασμένους υπαλλήλους από άλλους φορείς, καθώς και με όσους θέλουν να εργαστούν υπερωριακά.

Όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, με απόφαση Διοικητή, θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να αναθέτει σε συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του ταμείου που γνωρίζουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων, την επιστροφή τους στο Ταμείο, με στόχο την στελέχωση των σχετικών κλιμακίων. Η ανάθεση έργου θα γίνεται με συμβάσεις έργου 8 μηνών και δεν θα ανανεώνεται. Η αμοιβή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ οι εν λόγω συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις προβλεπόμενες περικοπές της σύνταξής τους.

Τι γίνεται με επίδομα θέρμανσης

Αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, η πλατφόρμα ανοίγει και οι αιτήσεις μπορούν να γίνονται στην ιστοσελίδα aade.gr. Η αγορά του πετρελαίου μπορεί να γίνει μέχρι τις 31 Δεκέμβρη και η πληρωμή έως της 31 Ιανουαρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, η αγορά μπορεί να γίνει μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου και η πληρωμή έως τις 31 Μαρτίου.

Το επίδομα κυμαίνεται από 80 έως 650 ευρώ. Για το ανώτατο επίδομα επιβάλλεται η αγορά πετρελαίου διπλάσιας αξίας, ενώ το κριτήριο είναι ο ταχυδρομικός κώδικας της κάθε περιοχής, το εισόδημα και η περιουσία.

Για το φυσικό αέριο οι αιτήσεις γίνονται μέχρι και τις 31 Απριλίου και η πληρωμή γίνεται έως τις 26 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, από το επίδομα εξαιρούνται και όσοι πληρώνουν φόρο πολυτελείας.

6μηνη φυλάκιση σε όποιον εργοδότη ζητά τα 800 ευρώ από τους εργαζομένους

Διαστάσεις λαμβάνει στην αγορά εργασίας το φαινόμενο αυθαίρετων εργοδοτών, που επιχειρούν να «κλέψουν» την ειδική αποζημίωση από τους εργαζόμενούς τους, με το πρόσχημα της διατήρησης της θέσης εργασίας.

Στο περιβάλλον αυτό έρχεται η νέα νομοθετική διάταξη, η οποία προβλέπει ποινή φυλάκισης για τους εργοδότες που επιχειρούν να αποσπάσουν την ειδική αποζημίωση από τους μισθωτούς τους σε αναστολή, με την προφανή απειλή της διατήρησης της θέσης εργασίας τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Ειδικότερα προβλέπεται πως ο εργοδότης που αξιώνει και λαμβάνει από εργαζόμενο μέρος ή το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της οποίας ο εργαζόμενος είναι δικαιούχος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, διώκεται κατ’ έγκληση και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή οριζόμενη σε 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων (ημερήσιων μονάδων) δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 14 ευρώ.

Η νέα ρύθμιση συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος.

Αδήλωτα τετραγωνικά: Σε 24 δόσεις οι οφειλές – Έως 120 δόσεις τα χρέη προς δήμους

Ρύθμιση των επιπλέον ποσών δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων που προέκυψαν μετά τη δήλωση των λεγόμενων αδήλωτων τετραγωνικών σε 24 δόσεις και ρύθμιση οφελών προς τους δήμους σε έως 120 δόσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας, που κατατέθηκε στη Βουλή. Η ρύθμιση κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται να ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καθολικό lockdown και στην Κοζάνη - Αυτά είναι τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ