ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά: Σήμερα η πρώτη μεγάλη «μάχη» - Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Αναδρομικά: Σήμερα η πρώτη μεγάλη «μάχη» - Τα ποσά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι

Αναδρομικά: Η αντίστροφη μέτρηση για τις νέες διεκδικήσεις αναδρομικών από χιλιάδες συνταξιούχους του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ξεκίνησε - Σήμερα αναμένεται να δοθεί η πρώτη μεγάλη μάχη στο ελεγκτικό συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Σήμερα εκδικάζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο η αίτηση των συνταξιούχων του Δημοσίου για δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Οι διεκδικήσεις για τις επικουρικές συντάξεις αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων που ελάμβανε επικουρική σύνταξη το επίμαχο διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016, ενώ το σκέλος των δώρων αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων που είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Σε πρόσφατη συνάντηση των νομικών εκπροσώπων των συνταξιούχων με την Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας κυρία Μαίρη Σαρπ, υπεβλήθη το αίτημα να διεξαχθεί κανονικά η σημαντική για τους συνταξιούχους δίκη, με συμμετοχή των διαδίκων και ανάπτυξη των εκατέρωθεν επιχειρημάτων, ενώ οι ομαδικές αιτήσεις συνταξιούχων του Δημοσίου ξεπερνούν τις 65.000.

Υπενθυμίζεται πως αύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση η ατζέντα των αιτημάτων περιλαμβάνει και όσους δεν άσκησαν αγωγές. Κι αυτό, γιατί οι οργανώσεις ζητούν σε όσους πληρώθηκαν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές συντάξεων και δώρων.

Οι δικαστές θα κρίνουν αν οι συνταξιούχοι δικαιούνται:

  • Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).
  • Εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης και των δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις).
  • Να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους ακόμα και αν δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2020.

Τα αναδρομικά που διεκδικούνται από τους συνταξιούχους αφορούν σε πάνω από 2 εκατομμύρια απόμαχους της δουλειάς, φτάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και φτάνουν έως και 3.300 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 1.100 έως 2.900 ευρώ, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ από 600 έως 1.880 ευρώ και οι συνταξιούχοι ΔΕΚΟ από 900 έως 3.300 ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Συναγερμός για την Αττική - Οι «κόκκινοι» δήμοι και το ενδεχόμενο νέων μέτρων