ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Συναγερμός για την Αττική - Οι «κόκκινοι» δήμοι και το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Lockdown: Συναγερμός για την Αττική - Οι «κόκκινοι» δήμοι και το ενδεχόμενο νέων μέτρων
IN TIME

Κορονοϊός: Επιβαρυμένη και ανησυχητική παραμένει η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική - Αυτοί είναι οι «κόκκινοι» δήμοι - Ο κ. Σύψας απαντά στο πότε θα παρέμβουν οι ειδικοί

«Καμπανάκι» για την Αττική, καθώς για ακόμη μία ημέρα τα κρούσματα στην πρωτεύουσα «εγκυμονούν» κινδύνους, για το σύνολο του πληθυσμού.

Παρά το lockdown για πάνω από δύο μήνες, τα κρούσματα στην πρωτεύουσα είναι στα «κόκκινα» με 271 νέες διαγνώσεις και αυξημένο ιικό φορτίο στη Δυτική Αττική, με 18,64 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών, γι' αυτό τον λόγο, σε ισχύ παραμένει πάντα και ο συναγερμός που έχει σημάνει στην Αττική, με τις δυτικές συνοικίες, το κέντρο της πρωτεύουσας, τον Βύρωνα, το Γαλάτσι, τη Δάφνη, την Καισαριανή και άλλες περιοχές να φοβίζουν τους λοιμωξιολόγους.

Με «κόκκινο» βάφονται η μια περιφέρεια μετά την άλλη στη χώρα. Κάθε μέρα και μια νέα περιοχή μπαίνει σε αυστηρό lockdown λόγω αυξημένων κρουσμάτων, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει το λιανεμπόριο.

Σε αυστηρό lockdown βρίσκονται η περιφέρεια Αργολίδος, η Σπάρτη, η Βοιωτία, η Μυτιλήνη και η Κάλυμνος. Σε κλοιό μέτρων εξακολουθούν να είναι ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, οι δήμοι Εορδαίας Βοΐου της Κοζάνης, αλλά και οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου της Ροδόπης.

Οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής

Την έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων προκάλεσαν τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αττική, την Τρίτη.

Υψηλό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στον Δήμο Αθηναίων, τον Βύρωνα, το Γαλάτσι, τη Δάφνη, του Ζωγράφου, την Ηλιούπολη, την Καισαριανή, την Νέα Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση δείχνουν ότι από τις 24 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 72%, οι νοσηλευόμενοι κατά 61%, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων κατά 43%, με το σύστημα υγείας να παίρνει μια βαθιά ανάσα.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Σύψας: Αγωνία για τον κεντρικό τομέα των Αθηνών

Ο κεντρικός τομέας Αθήνας είναι επιδημιολογικά στο «πορτοκαλί», άλλα πλησιάζει στο «κόκκινο» προειδοποίησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων, όπως ανάκληση προηγούμενης θετικής εισήγησης.

«Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο κεντρικός τομέας Αθήνας, με μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων 800 περίπου, μεγάλη αυξητική τάση και η κάλυψη των ΜΕΘ υπερβαίνει το 60% αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος. Αν δούμε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ φτάσει το 80% στην περιοχή Αττικής, κυρίως στην περιοχή του κεντρικού τομέα, τότε θα παρέμβει η επιτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

«Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό. Όλα θα αυξηθούν, και τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, το ζήτημα είναι να είναι σε ανεκτό επίπεδο, να έχουμε δηλαδή αρκετές ελεύθερες μονάδες στις ΜΕΘ και δε θα φοβόμαστε ότι θα μείνουν εκτός πολίτες. Οριακά ανοιχτό είναι το ΕΣΥ με κάλυψη μονάδων 60%, με μονάδες ΜΕΘ στο 80% νομίζω πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα» διευκρίνισε.

Όπως επισήμανε, «ναι, υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα».

«Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν» τόνισε ο καθηγητής.

«Οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ. Εξαίρεση τα σχολεία για ευνόητους λόγους. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάνουμε εκτίμηση κινδύνου αναλόγως των οφελών και των κινδύνων» σημείωσε.

«Ό,τι και να κάνουμε έχει ρίσκο, και οποιαδήποτε εισήγηση κάνουμε μπορεί να ανακληθεί αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το ρίσκο είναι ο πολίτης που θα συνωστισθεί, θα φύγει από το σπίτι και θα πάρει το μετρό για να πάει στο κατάστημα... Αυτό σημαίνει κινητικότητα» δήλωσε το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, κάθε εβδομάδα θα υπάρχουν συνεδριάσεις και εκτίμηση κατάστασης και αν χρειάζεται θα πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση όπως στην περίπτωση της Μυτιλήνης. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων για τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ο κ. Σύψας εκτίμησε ότι «μια εβδομάδα είναι αρκετή για να κάνουμε το επόμενο βήμα, αν δεν υπάρχει σημαντική επιδημιολογική επίδραση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.