ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι και 74% οι ζημίες για τους τραπεζίτες από το PSI

Μέχρι και 74% οι ζημίες για τους τραπεζίτες από το PSI

Μέχρι και 74% θα φτάσουν οι απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές, με βάση τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup.

Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα υποστούν ζημίες 73%-74% βάσει της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων που κατέχουν, ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters, ενώ τρίτη πηγή είπε ότι αυτές θα διαμορφωθούν στο 74%.

Ο ιδιωτικός τομέας συμφώνησε οι ονομαστικές απώλειες επί των ομολόγων που κατέχουν να διαμορφωθούν στο 53,5% στο πλαίσιο της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Προηγουμένως η συμφωνία προέβλεπε μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50%, που αντιστοιχούσε σε απώλειες 70% με όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Την βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει ισχυρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) εξέφρασε την Τρίτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλλάρα μετά την έγκριση από το Eurogroup του νέου πακέτου διάσωσης των 130 δις ευρώ για την Ελλάδα.

O σύμβουλος του IIF, που εκπροσωπεί τους ιδιώτες ομολογιούχους, Jean Lemierre δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα υποστούν ζημίες που θα ξεπεράσουν το 70% από την συμμετοχή τους στο PSI.