ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βασικοί όροι του PSI

Οι βασικοί όροι του PSI

Στην δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) τους βασικούς όρους του PSI μετά την συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η συναλλαγή αναμένεται να περιλαμβάνει ομόλογα αξίας περίπου 206 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

Τα επιτόκια

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες να ανταλλάσουν τα υφιστάμενα για νέα ομόλογα που θα προσφέρουν κουπόνι 2% μέχρι το 2014, 3% μεταξύ 2015 και 2020 και 4,3% στη συνέχεια.

Οι κάτοχοι συγκεκριμένων ελληνικών ομολόγων θα κληθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους για νέα ομόλογα που θα εκδώσει η Ελλάδα - τα οποία θα έχουν ονομαστική αξία ίση με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών ομολόγων – καθώς και τίτλους του EFSF διάρκειας 24 μηνών, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν.

Ετήσια καταβολή 1%

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι ομολογιούχοι θα λάβουν επίσης τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ της Ελλάδας, που θα έχουν αξία ίση με την ονομαστική των νέων ομολόγων.

Συγκεκριμένα οι τίτλοι αυτοί θα αποδίδουν ετήσιες καταβολές, αρχής γενομένης από το 2015, ίσες με το 1% της ονομαστικής τους αξίας, στην περίπτωση που το ονομαστικό ΑΕΠ υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο και η χώρα εμφανίζει θετική ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους υψηλότερη σε σχέση με στόχους που έχουν τεθεί.

Οι πλήρεις όροι της συναλλαγής θα καθοριστούν σε σχετικό υπόμνημα πρόσκλησης που αναμένεται να είναι διαθέσιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι σύντομα η κυβέρνηση θα υποβάλει στην Ελληνική Βουλή νομοσχέδιο το οποίο, σε περίπτωση που εγκριθεί, θα εισαγάγει ρήτρες συλλογικής δράσης στα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο. Ο συγκεκριμένος νόμος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή του PSI, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, για να επιτευχθεί συμμετοχή στα επίπεδα που προβλέπονται από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

“Απαιτείται ένα επιτυχημένο PSI για να υποχωρήσει το χρέος της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 120,5% έως το 2020”, σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

“Αποτελεί επίσης όρο για τη συνέχιση των εκταμιεύσεων από τον επίσημο τομέα, που είναι σημαντικές για την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων”, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ στο παρακάτω pdf