ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» για το PSI από την Επιτροπή Οικονομικών

«Πράσινο φως» για το PSI από την Επιτροπή Οικονομικών

Την έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής έλαβε το νομοσχέδιο για το PSI.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εισηγητές και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο Δημόσιο.

Το αίτημα των βουλευτών βρήκε θετικό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, που επανέλαβε ότι η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του PSI θα ανοίξει διαδικασία «για την διαχείριση των ομολόγων των ιδιωτών».

Μετά από τη συζήτηση, «ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ «όχι» ψήφισε το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ε. Βενιζέλος: Ιστορικές επιλογές

Στην έναρξη της συζήτησης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για «ιστορικές επιλογές».

«Θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια χρεοκοπίας και επιστροφής σε μία υποτιμημένη δραχμή; Στο όνομα της απόκρουσης των περικοπών θέλετε να βρεθούμε σε πλήρη αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων;», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι ο αρμόδιος φορές που θα υλοποιήσει το PSI είναι η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανταλλαγή θα γίνει στις 12 Μαρτίου για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και στις αρχές Απριλίου για τα ομόλογα που διέπονται από ξένο δίκαιο.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η επιλογή του βρετανικού δικαίου για τα νέα ομόλογα έγινε καθώς «κανένας ομολογιούχος δεν θα συμμετείχε στη διαδικασία αν επιλεγόταν το ελληνικό δίκαιο», προσθέτοντας πάντως ότι το δίκαιο εκτέλεσης είναι το ελληνικό.

«Δεν υπάρχει απειλή για τους δρόμους στην Ελλάδα, τον ορυκτό μας πλούτο ή τα μουσεία», διαβεβαίωσε, επισημαίνοντας ότι το PSI θα σημάνει μια «ιστορική ελάφρυνση του ελληνικού λαού από ένα τεράστιο τμήμα του ελληνικού δημόσιου χρέους».