ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετες ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετες ομόλογο

Στόχος είναι η άντληση 2,5 - 3 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο κοντά στο 0,80% όπως έγραφε το πρωί της Τρίτης το Newsbomb.gr

Άνοιξε λίγο πριν τις 11 το πρωί το βιβλίο προσφορών για το 10ετες ομόλογο.

Σύμφωνα με την αρχική καθοδήγηση που ανακοίνωσαν οι τράπεζες που έχουν αναλάβει την έκδοση, το κουπόνι του ομόλογου (επιτόκιο) θα πρέπει να διαμορφωθεί στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου της διατραπεζικής αγοράς (midswap) προσαυξημένο κατά περίθώριο 1,10%. Επομένως σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν στη διατραπεζική αγορά όπου τα επιτόκια είναι αρνητικά, το τελικό επιτόκιο του ομολόγου θα πρέπει να κυμανθεί στο επίπεδο του 0,9%.

Την Τρίτη η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,719%, με το ελληνικό χρεόγραφο να επιδεικνύει σταθερή συμπεριφορά, παρά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Το γεγονός αυτός ερμηνεύεται ως σημάδι αποσύνδεσης του ελληνικού χρέους από την διακύμανση των ιταλικών ομολόγων.

Η προβλέψιμη συμπεριφορά των ελληνικών ομολόγων και η θετική εικόνα της καμπύλης των ελληνικών επιτοκίων που ως προς την συμπεριφορά ομοιάζει πλέον με τις αντίστοιχες ισπανικές και πορτογαλικές καμπύλες, ενισχύουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση θέλει με το δεκαετές ομόλογο να καταδείξει αφενός πως διατηρεί μια σταθερή επαφή με τις αγορές, αφετέρου να διατηρήσει το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας στα επίπεδα κοντά στα 31-32 δισ. ευρώ.

Και σε αυτή την έκδοση, βασική επιδίωξη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι η προσέλκυση ποιοτικών επενδυτών και χαρτοφυλακίων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ολοταχώς για σκληρό lockdown στην Αττική – Τα έκτακτα μέτρα που έρχονται