ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τρεις σωματοφύλακες του χρέους, η AXIS Capital και ο Καθηγητής με το πιστόλι

Οι τρεις σωματοφύλακες του χρέους, η AXIS Capital και ο Καθηγητής με το πιστόλι

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι τρεις σωματοφύλακες

Τρία συγκεκριμένα νομικά γραφεία, δύο διεθνή και ένα ελληνικό, έχουν αναπτύξει μια ειδική σχέση με το ελληνικό χρέος, κάτι που οφείλεται στον ειδικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην αναδιάρθρωσή του (PSI) κατά το διάστημα 2011- 2012. Πρόκειται για την αμερικανική νομική φίρμα Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, η οποία από το 1946 έως σήμερα έχει εμπλακεί σε εκατοντάδες αναδιαρθρώσεις χρέους, κρατικού και ιδιωτικού και θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία νομικά γραφεία στο χρηματοοικονομικό δίκαιο διεθνώς. Η Gottlieb από το 2011 συμβουλεύει το Ελληνικό Δημόσιο επί ειδικών νομικών ζητημάτων που άπτονται των εκδόσεων χρέους. Ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για το χρέος παρέχει στην Ελλάδα και το βρετανικό δικηγορικό γραφείο Allen & Overy LLP, το οποίο έχει μια ιστορία οκτώ δεκαετιών και θεωρείται κορυφαίο στον τομέα του. Το εν λόγω γραφείο ήταν το 2019 δέκατο στην κατάταξη των δικηγορικών γραφείων με τα μεγαλύτερα έσοδα παγκοσμίως. Από την ελληνική πλευρά, ειδική τριβή με το χρέος έχει η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη, ένα γραφείο με παράδοση από το 1930, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες της χώρας. Υπενθυμίζεται πως κατά το PSI του 2012, η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη και η Allen & Overy LLP παρείχαν από κοινού νομική υποστήριξη στο IIF, ήτοι στην πλευρά εκείνων που υπέστησαν το «κούρεμα».

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως και στις 17 εξόδους της Ελλάδος στις αγορές τα τελευταία επτά χρόνια οι «τρεις σωματοφύλακες» του χρέους, οι Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη έχουν κατά αποκλειστικότητα τον ρόλο του παρόχου νομικών υπηρεσιών. Έτσι, και στην χθεσινή επιτυχημένη έκδοση του 30ετούς ομολόγου ανέλαβαν να παράσχουν τις εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες τους, έναντι αμοιβής έως 250.000 ευρώ. Να ξεκαθαρίσουμε πως το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί την ανώτατη οροφή και πως οι τελικές αμοιβές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οπλοκατοχή εξ αποστάσεως

Η Springfield Armory Inc είναι αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει και εισάγει πυροβόλα όπλα και παράγει μεταξύ άλλων τυφέκια, όπως το M1A και πιστόλια όπως το Hellcat. Γνωστός Έλληνας ακαδημαϊκός, με πολυετή θητεία σε διάφορες «ηλεκτρικές καρέκλες» στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και διεθνείς συνεργασίες, παραλίγο να γίνει στα «χαρτιά», ο κάτοχος ενός πιστολιού της Springfield Armory. Ο γνωστός καθηγητής το βράδυ της Τρίτης ενημερώθηκε πως ο λογαριασμός PayPal που χρησιμοποιεί χρεώθηκε με ένα σεβαστό ποσό, με την τιμολογηθείσα συναλλαγή να σχετίζεται με την αγορά πιστολιού της Springfield Armory. Η δε διεύθυνση παράδοσης του όπλου ήταν στις ΗΠΑ. Ο καθηγητής αντιλήφθηκε άμεσα πως εκείνος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του είχαν πέσει θύμα phishing (στην καλύτερη περίπτωση...) και ξεκίνησε τα τηλέφωνα για να ακυρώσει την ύποπτη συναλλαγή. Οι γνωριμίες του από τα χρόνια της Οξφόρδης και οι τραπεζικές του επαφές αποδείχθηκαν χρήσιμες και τελικά μπόρεσε να ακυρώσει τη συναλλαγή στην περίεργη αυτή υπόθεση. Η ανατριχιαστική λεπτομέρεια στην περιπέτεια του καθηγητή είναι ότι στις ΗΠΑ η αγορά όπλου μέσω web, είναι τόσο εύκολη όσο και η αγορά ενός βιβλίου.

Φουρτούνες διαρκείας

Κυριολεκτικά «θάλασσα» τα έκανε ο κορωνοϊός στην ακτοπλοϊκή αγορά το 2020, αφαιρώντας τζίρο άνω των 300 εκατ. ευρώ. Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί ευκρινώς και στις οικονομικές καταστάσεις που θα ανακοινώσουν ΑΝΕΚ και Attica Group στο επόμενο διάστημα. Να σημειωθεί πως το 2019 η ΑΝΕΚ είχε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 173,9 εκατ. ευρώ και η Attica Group κύκλο εργασιών 405,40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα μεγέθη κατέγραψαν πέρυσι κάθετη πτώση, κάτι που τα στελέχη της ακτοπλοΐας φοβούνται πως θα επαναληφθεί εν μέρει και εφέτος. Αλλά η πτώση του τζίρου και η επιστροφή στις ζημιές, δεν επιδρούν μόνον στο παρόν, αλλά ναρκοθετούν και τις επενδύσεις του κλάδου. Σχεδόν τα μισά πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας είναι ηλικίας από 20 έως 29 έτη, ενώ δύο στα πέντε πλοία του στόλου χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 30 χρόνια. Αν λάβει κανείς υπόψη πως η ελληνική ακτοπλοΐα το 2019 διακίνησε το 15% του συνολικού θαλάσσιου μεταφορικού έργου στην Ευρώπη, ήτοι συνολικά 30 εκατομμύρια επιβάτες και εάν συνυπολογίσει πως από τα 95 νησιά μας που εξυπηρετούνται ακτοπλοϊκά σήμερα, μόνο τα 25 διαθέτουν αεροδρόμιο, αντιλαμβάνεται την αξία που έχει η ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου. Η στήλη πληροφορείται πως η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας εξετάζει το θέμα και υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, στα πλαίσια των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ίδωμεν…

Η AXIS Specialty Europe

Με πολύ μεθοδικό και αθόρυβο τρόπο έχει αναπτύξει τις εργασίες της στην ασφάλιση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα η ιρλανδική εταιρεία AXIS Specialty Europe SE. Η εν λόγω εταιρεία ανήκει κατά 100% στην AXIS Specialty Holdings Ireland Limited, η οποία με τη σειρά της ανήκει στο διεθνή ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό κολοσσό AXIS Capital, μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. δολάρια, ίδια κεφάλαια 7,5 δισ. ευρώ και assets αξίας 26,6 δισ. δολαρίων. Η AXIS Specialty Europe SE έχει ασφαλίσει στην Ελλάδα αιολικά και φωτοβολταϊκό πάρκα με μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ. Μάλιστα, μια συγκεκριμένη ελληνική τράπεζα έχει δείξει να εμπιστεύεται ιδιαίτερα την AXIS Specialty Europe, κάτι που προκύπτει από τα insurance policies agreements που συνοδεύουν τις δανειακές συμβάσεις που συνομολογεί με τους πελάτες της, παραγωγούς ΑΠΕ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.