ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη και Δημοσιονομικό Σύμφωνο στην ατζέντα της Συνόδου

Ανάπτυξη και Δημοσιονομικό Σύμφωνο στην ατζέντα της Συνόδου

Η Σύνοδος Κορυφής αύριο στις Βρυξέλλες αναμένεται να ασχοληθεί με το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ.

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, ενώ νωρίτερα θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (στις 3 μ.μ ώρα Ελλάδος), παρουσία του Έλληνα υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, με στόχο την καταρχήν επικύρωση του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης, ύψους 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Παράλληλα, με τη Σύνοδο του Eurogroup, θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες οι Σύνοδοι Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρουσία του αρχηγού της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.

Επαφές Παπαδήμου με ευρωπαίους ηγέτες

Στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, ξεκινώντας νέο κύκλο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το σχεδιασμό πολιτικών που θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος, όπως ανέφερε μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σήμερα.

Η ατζέντα της Συνόδου

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, στο δείπνο εργασίας που ξεκινάει στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) θα συζητηθούν οικονομικά θέματα, καθώς όπως τονίζει, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και τα κράτη μέλη θα λάβουν οδηγίες για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν.

Εξάλλου, το θέμα της ισχνής ανάπτυξης στην ΕΕ, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων ηγετών. Στην επιστολή του ο Χ. Ρομπάι υπενθυμίζει ότι οι «27» έχουν ήδη συμφωνήσει σε συγκεκριμένους στόχους για τη Στρατηγική για την Ευρώπη 2020 και πως τώρα θα πρέπει να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες σε επίπεδο κρατών μελών.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 2 Μαρτίου, οι 25 ευρωπαίοι ηγέτες (πλην των πρωθυπουργών της Μ. Βρετανίας και της Τσεχίας), αναμένεται να επικυρώσουν τη νέα Συνθήκη που θα περιλαμβάνει τους νέους αυστηρούς κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση για την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο ζητούν επίμονα οι περισσότερες χώρες της ζώνης του ευρώ, μετατίθεται, λόγω αντιρρήσεων της Γερμανίας, σε Σύνοδο της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Ο Z. Μπαρόζο εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό εντός του Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή τάσσεται υπέρ τόσο της ενίσχυσης όσο και της ελαστικότητας του EFSF.