ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Τι ισχύει για τον Απρίλιο - Σήμερα ξεκινούν οι δηλώσεις των αναστολών

Επίδομα 534 ευρώ:  Τι ισχύει για τον Απρίλιο - Σήμερα ξεκινούν οι δηλώσεις των αναστολών

Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα, Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 στις 12:00 ανοίγει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» -Μέχρι την Παρασκευή 9 Απριλίου θα υποβάλλονται δηλώσεις με αναδρομική ισχύ από 1η Απριλίου. 

Στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, έγινε αναφορά και στο επίδομα των 534 ευρώ που συνεχίζει να καταβάλλεται στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Ανακοινώθηκε πως οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Σήμερα, Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 στις 12:00 ανοίγει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Απρίλιο 2021, προκειμένου να λάβουν οι δικαιούχοι το επίδομα των 534 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Από 01/04/2021 και μέχρι την Παρασκευή 09/04/2021 θα μπορούν να υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας, που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον μήνα Απρίλιο, είτε μέρος αυτού.
  • Από 10/04/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 9/4/2021.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα.

Όπως γράψαμε πρώτοι στο Newsbomb.gr οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ποσού των 534 ευρώ μηνιαίως.

Έτσι, για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Το κόστος υπολογίζεται στα 330 εκ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Μέτρα «ανάσα» για τους πολίτες - Με SMS στα καταστήματα - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις