ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματες επιστροφές φόρων σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Αυτόματες  επιστροφές φόρων σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις
INTIME

Αυτόματες  επιστροφές φόρων σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις φέρνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς μια από τις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου των 30,9 δισ. ευρώ είναι η επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω της  ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών μεταξύ των φορολογικών υπηρεσιών και των επιχειρήσεων. 

Το πρώτο βήμα για την επιστροφή φόρων με διαδικασίες - εξπρές γίνεται με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData, τα οποία, μετά και την τελευταία παράταση που δόθηκε, θα είναι υποχρεωτικά από την 1η Ιουλίου 2021.

Με το νέο σύστημα η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτομάτως τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.

Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών θα ξεκλειδώνει αμέσως τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι 7 στα 10 ευρώ των εκκρεμών επιστροφών φόρου εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.